0

Twitter bez Instagrama

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Novi izgled fotografija na Twitter-u

Dani deljenja vašeg Instagram umeća na Twitter-u su prošli – od sada, vaše fotografije će se videti samo kao linkovi. Ali to ne znači da se vaše fotografije neće naći na Twitteru. Rešenje je Twitter Photo Filter.

Od kada Instagram postoji kao servis za deljenje fotografija, uglavnom snimljenih mobilnim telefonom, Twitter je bio jedan od glavnih kanala koji je korišćen za širenje tih fotografija. Saradnja između ove dve kompanije je išla uzlaznom putanjom do momenta kada je Facebook kupio Instagram. S obzirom da su Twitter Facebook rivali u svetu društvenih mreža, očekivalo se da se dese određene promene na relaciji Twitter – Instagram.

Prva promena je bila na strani Facebook-a – ukinuli su podršku za Twitter kartice. Ako ste ih ikada primetili (ako koristite Twitter, sigurno jeste barem jednom), ove “kartice” su u stvari brzi prikaz Internet linkova sa naslovnom slikom. Verovatno se sada nosite mišlju da ovaj potez Facebook-a i nema preveliki uticaj na Internet svet društvenih mreža, kakve ih poznajemo. Niste daleko od istine.

Odgovor Twitter-a na ovaj potez svoje konkurencije jeste onemogućavanje brzog pregleda Instagram fotografija. U praksi, do sada ste deljenjem Instagram fotografija mogli da na Twitter-u prikažete brz pregled vaše ili tuđe fotografije. Od juče, Instagram fotografije se na Twitter-u prikazuju samo kao klasični Internet linkovi, bez brzog prikaza. Ipak, smak sveta za vaše fotografsko umeće na Twitter-u nije blizu – Twitter je u upotrebu “pustio” novu verziju svoje aplikacije za Android i iPhone aparate koja ima podršku za različite foto-filtre poput vinjete i crno-belog efekta, pa sve do klasičnog “lomo” efekta. Kompanija koja je razvijala ove efekte za Twitter tvrdi da su ih razvijali “od nule”. Ima devet efekata uz obavezno automatsko sređivanje fotografija i isecanje (kropovanje). Kao i do sada, primena ovih efekata je prilično jednostavna i brza.

Da li će Twitter na ovaj način dobiti ili izgubiti poklonike sa afinitetom prema fotografiji, samo će vreme pokazati. Možda je pravo pitanje zašto je bilo potrebno da se foto efekti poput “lomo” ili vinjeta efekta razvija “od nule”.

Kratko uputstvo za upotrebu novih foto-efekata je u nastavku.