muzej umetnika u pokusaju

Muzej umetnika u pokušaju

Neobični muzeji

Još jedan od nesvakidašnjih muzeja je i Muzej loše umetnosti, u kome su nalaze radovi koji ni na jednom drugom mestu ne bi bili izloženi…

Muzej „umetnika u pokušaju” u Dedamu (Masačusets), je nastao još 1995. godine i dugo je bio jedino mesto gde se izlažu loši umetnički radovi. Smešten je u podrumu jednog pozorišta i to tik uz toalet, te zbog toga -„…ima neophodnu vlažnost zahvaljujući redovnom puštanju vode.”, kažu njegovi osnivači.

U stalnoj kolekciji se nalazi 400 radova koji su dela samoukih slikara, a kakve možemo videti i kod uličnih prodavaca kod nas. Slike su različite tematike, portreti, pejzaži, fantazija… Ovo je jedino mesto gde vas mogu odbiti, jer niste dovoljno loši.

Muzej je pokrenuo i svoj žurnal kako bi omogućio svim ljubiteljima loše umetnosti da prate najnovija dešavanja i dostignuća iz ove oblasti. Imaju dopisnike i saradnike iz cele zemlje koji im šalju loše slike. Rad bez ikakve umetničke vrednosti je pravi biser za ljubitelje loše umetnosti. Zbog toga su svi veoma uzbuđeni kada pronađu sliku koja po svemu odgovara neumetnosti. Mada, možemo da pretpostavimo da to i nije tako teško postići.

Jedan od osnivača Džeri Rajli je želeo da napravi mesto gde će se čuvati ono najgore od umetnosti, jer za najbolje radove postoji toliko galerija i muzeja širom sveta. Ovaj pionirski poduhvat je inspirisao i druge da pokrenu sličane izložbe.

Mnogi koji su iz radoznalosti posetili ovaj neobični muzej kažu da mu podrumski ambijent sa jednom sijalicom savršeno odgovara. Nek su izjavili da je to bili neverovatno iskustvo, dok su se drugi razočarali i poistovetili ga sa buvljakom.