kafica

Kafica nam je u krvi

Ljubav prema kafi nam je u genima

Ispijanje kafa je duboko ukorenjeno u našoj tradiciji, a i u našim genima, kako je otkriveno u najnovijem istraživanju…

Svi ljubitelji kafe, osim što uživaju u ritualu ispijanja ovog napitka, imaju razlog više da se odluče za jednu šoljicu, a to je i njihova genetska predispozicija.

Kafa ima uticaja na naše psihičko i fizičko stanje. Nekima služi za razbuđivanje, dok drugima ne smeta ni kada je piju pred spavanje. Koliko kafa utiče na naš nivo energije, na san i na raspoloženje, zavisi od naše genetske predispozicije. Zbog toga određene osobe mogu da popiju mnogo veće količine, a da ne osećaju posledice.

Često čujemo razloge za i protiv ovog aromatičnog napitka. Kafa može da ima i blagotvorno dejstvo na naš organizam. Bitno je da unosimo onoliko crne tečnosti koliko nam zaista prija, tj. da ne preterujemo. Činjenice pokazaju da ima ljudi kojima je potrebno dosta kafe, dok je nekome i jedna šoljica previše.

Ljubitelji kafe, oni koji je piju dva do četiri puta dnevno, imaju manji rizik od srčanih oboljenja. Šveđani sa Umea Univerziteta su tokom jednog od istraživanja otkrili da nije svejedno ni koju vrstu kafe pijete. Oni preporučuju da pijete tursku, pre negoli filter, jer je ova prva baš zbog svoje jačine bolja. Ona smanjuje rizik od raka dojke i od raka pluća i pankresa. Ipak, kako idu sve topliji dani, ne bi valjalo da preterujete u svom omiljenom napitku, jer ćete zbog njega pojačano izbacivati tečnost iz organizma.

Pored toga što je iz nekih razloga preporučljivo ispijanje kafice, uvek će biti onih koji je obožavaju i onih kojima izuzetno ne prija. Bez obzira na ukus, naviku ili tradiciju, kaficu imate ili nemate u krvi.

Ovim otkrićem gena koji utiču na dnevnu dozu kofeina koju smo spremni da konzumiramo, naučnicima je omogućeno da, koristeći isti princip, istražuju o uticaju genetike na naš životni stil.