Novi Nokia Symbian telefon – E6

Početkom ove godine, kao što smo već pisali u februaru, Nokia je napravila veliki zaokret u svojoj strategiji koju platformu će “stavljati” na svoje telefone – nema više Symbian-a jer dolazi Windows Phone 7.

Ali poslednji potezi ovog giganta mobilne telefonije govore suprotno – telefoni sa Symbian OS će i dalje biti deo portfolija! Kako da shvatimo ove najave? Čas gase Symbian, čas ga vraćaju u “žive” i najavljuju da će pored novih telefona i ažuriranja softvera biti češća, u regularnim intervalima i da će stalno donositi nove prednosti i unapređenja. Izgleda da se novoj vlasti (Eloop) ipak uspešno suprotstavila grupa ljudi iz upravnog odbora, koji su toliko godina stajali iza “svog” operativnog sistema za telefone i sačuvali ga od gašenja.

Kao logičan sled događaja, Nokia predstavlja svoj najnoviji hi-end biznis telefon, E6. Predstavlja pravog naslednika sjajnog E71 koji se i kod nas na tržištu prodavao kao da je “jedan dinar”. Nokia E72 je bio loš pokušaj nastavka “qwerty” E serije. Prosto, E71 je i posle više od godinu dana bio bolji i kvalitetniji od svog naslednika. Sa novim modelom, novom verzijom Symbian-a (Anna), boljim metalnim dizajnom i kombinacijom kvalitetnog ekrana na dodir sa “qwerty” tastaturom, Nokia pokušava da zadrži svoj deo kolača u ovom segmentu. Taj posao neće biti lak, jer se Android telefoni, koji su pretežno multimedijalni uređaji, sada prihvataju i kao biznis telefoni jer poseduju i odgovarajuće funkcije. A i izgledaju bolje 🙂

U skladu sa tim, na prvi pogled, E6 je pun pogodak. Pogotovo u beloj boji u kojoj telefon izgleda bolje nego beli Black Berry ekzekjutiv telefoni. Cena će biti visoka za veliki broj korisnika, ali to se i očekuje za telefon sa ovakvom specifikacijom. Ipak, nije poenta da ga svako “nosi”, zar ne.

Na kraju, ne mogu zaključiti da se Nokia vraća svojim utemeljenim vrednostima, jer su u poslednje dve godine, na primeru nekoliko sjajnih proizvoda (npr. N900) pokazali koliko ne stoje iza svojih modela i da ne veruju u njihovu isplativost. Lutali su u potrazi za nečim (ko zna za čime su tragali) i upravo je Elop doveden da ih vrati na pravi kolosek i uvede u red.

Da li se taj plan ostvaruje? Sačekaćemo još malo za tu procenu.