LookerWeekly blog ilustracija
LookerWeekly blog ilustracija

Bez statusa, pa da li je moguće?

Materijalni, bračni, društveni i Fejsbuk statusi, obeleževaju svakog pojedinca. Možete da budete šta god mislite da jeste, ali bez statusa društveno ste neprihvatljivi. A kako to u životu obično biva, ma koliko da ste uspeli i postigli neka od etiketa vam uvek fali. Šta da radi onda čovek bez statusa?

Život nije lak, ni slučajno! Ako samo uživate u svom bivstvovanju, grdno grešite. To je tako još od davnih dana. Bitan je status. Čovek bez statusa je nepoželjan; zbunjuje svoje bližnje i svoju okolinu, jer je drugačiji, ne spada ni u jedan koš. Nebitno je za šta se borite, šta znate ili šta ste osvojili ako niste na sve to zapodenuli po neki status. Za čoveka kao čoveka niko ne mari. Onakvi ste kakvi su vaši statusi.

U današnje vreme, tu vam je i Fejsbuk status, čisto da vam ne da mira. On je poput igre vatrom. Taman kad pomislite da imate nešto da kažete, ustuknete pri pomisli da zbog nevinog statusa možete da ugrozite neki drugi bitni status. Brak, posao, prijateljstva – sve je na kocki, možete da dobijete ili da izgubite. Dobar status ne može bez dobrog statusa.

Statusovanje vam je igranka bez prestanka. Taman kad pomislite da ste uspeli u poslu, da uživate u svom životu, brecne vas realnost u obliku pitanja jubopitljivo- zajedljive tetke: “Sve je to lepo, nego, kad ćeš ti da se udaš, blago tetki?” Neudata žena to je kao jeres. “Ma, pusti nju, ta ti se nije udavala…”

Ni onim udatima nije lako… Nema tu slobode izbora, nema mira. “Je li ima nešto novo?”, upitaće vas poznanici sa pronicljivim osmehom u očima. Ako niste radili na bebama, onda ste jalovi i redovna ste tema na mnogim slavskim večerama… “šteta, dobri ljudi, ali eto, nemaju decu… “ U svoju odbranu kažete da još uvek ne planirate prinovu. Oh, kakva greška! To retko ko razume. Šta tu ima da se planira? Od kad se o tome unapred razmišlja?

Venčavaćete se i rađaćete decu onda kada vam to rodbina i prijatelji odrede. Kakve vaše želje, samoostvarivanja, biološki časovnici i drugi bakrači…. Ne, ne, hitno radite na drugom statustu, pardon, na drugom stanju.

Osim što statusi služe da bi zli jezici imali čime da nas presiraju, oni su, naravno, odlični i za društveno izopštavanje. Pravila su jasna: udavače sa udavačama, udate sa udatima, majke sa majkama. Nema tu prostora za mešanje. Jedne drugoj smetamo, ugrožavamo onaj drugi status. Kako to da se jedna majka druži sa jednom devojkom ili udatom nerotkinjom, ili obratno?

Razmislite o svojim statusima, da li su vama lično zaista tako važni? Da li ih želite i da li se baš oni kao takvi uklapavaju u vaš životni san? Odlučite kako osećate, samo nikad ne zaboravite da o drugim ljudima ne sudite po njihovim statusima već po duši i dobroti.