Samsung Galaxy Nexus – Veliki test

Google je od 2008. godine prešao veliki put od verzije 1.0 do verzije 4.0 Android platforme. O poslednjoj verziji IceCream Sandwich smo već pisali i tokom tog testa smo bili prilično oduševljeni kako ICS radi u realnoj upotrebi.

Sada je vreme da vam predstavimo i prvi uređaj koji stiže sa pomenutom verzijom Androida – Samsung Galaxy Nexus.

Istorija Nexus naziva

Galaxy Nexus je treći telefon koji nosi naziv Nexus. Prvi model je bio Nexus One koji je pravio HTC, ali taj model je vrlo brzo zaboravljen, jer prodaja ovog modela nije bila najbolja. Može se reći i da je bila loša, u poređenju sa nekim drugim modelima telefona. Ovo se desilo uprkos tome što je ovo bio drugi telefon sa čistom Google Android platformom (pure Google experience).

Drugi Nexus bio je Nexus S koji je napravio Samsung i tada je praktično i stvoren Nexus brend. Po prvi put, u svetu Android uređaja, jedan telefon ima zakrivljen ekran! Iako taj ekran nije bio savitljiv ili polimorfan na drugi način, bio je specifičan, jer je i pored svoje zakrivljenosti radio besprekorno. Dodatno, Google je uz ovaj model predstavio svoju novu 2.3 Gingerbread verziju Android platforme. I već se nazire šablon – Nexus modeli predstavljaju uređaje koji će korisnicima ovih telefona pružiti čisto Google Android iskustvo bez uticaja proizvođača mobilnih telefona i njihovih ideja kako Android platforma treba da izgleda.

Novi Nexus nije nista drugačiji u ovom idejnom smislu. Kao prvi telefon sa ovom verzijom Android platforme, predstavlja nosioca ideje o zajedničkoj platformi za telefone i tablete, a ostali će je pratiti.

Nexus vs Nexus S 03 small

IceCream Sandwich i aplikacije

O ICS-u smo već pisali, ali sada smo imali prilike da vidimo kako on radi u “stvarnosti”. Sva poboljšanja koja nova verzija Android platforme donosi, na ovom modelu dolaze do izražaja. Iako sama platforma ne nudi nikakve dodatne opcije ili aplikacije pored osnovnih Google aplikacija, sve što je preinstalirano u ICS verziji je dovoljno da se uživa u prednostima Android uređaja. Naravno, Android Market je nezaobilazna stanica ukoliko želite da proširite funkcionalnost ovog uređaja.

Iako je Google već odavno najavio Android 4.x platformu, i dao dovoljno vremena programerima da prilagode svoje aplikacije novoj programerskoj arhitekturi, nije retkost da naletite na aplikaciju koja ne radi na ICS-u. U našem testu, pokazalo se da aplikacije koje nisu prilagođene ili se neće pokrenuti uopšte (force close situacija) ili će se pokrenuti ali neće moći da koriste Internet vezu preko mobilnog operatora. Ipak, ovih aplikacija nema mnogo što ne remeti globalni pozitivni utisak.

Ekran

Kao i kod prethodnog Nexus-a, ekran je zakrivljen, ali samo blago i u donjem delu. S obzirom da u ICS verziji Android platforme više ne postoje klasični tasteri (sada se oni iscrtavaju na samom ekranu) ova zakrivljenost je uglavnom rezervisana za njihovo pojavljivanje. Ekran je Super AMOLED i sa rezolucijom od 1280×720 spakovanih u 4,65 inča, ovaj ekran je jedan od onih detalja zbog kog i dah može da zastane. Isti ekran je korišćen i kod modela Galaxy Note. Iako je ekran kod modela Nexus manji za nešto manje od pola inča (1,26 cm), ovaj model se ipak može nositi u džepu. Reprodukcija boja je sjajna i to je bilo očekivano od ovako kvalitetnog ekrana. Ono što nas je dodatno oduševilo jeste kvalitetna reprodukcija crne boje, što je vrlo bitna karakteristika kvalitetnih ekrana. Ipak, u poređenju sa starijim Nexus S modelom, boje su nešto toplije – bela boja “vuče” na žuto. Ova “toplina” boja će učiniti da sve boje na ekranu izgledaju “živo” što je inače karakteristika Samsung flagship modela.

Nexus vs Nexus S 01 small 1024x6821 e1348316121943

Grafika

Da bi slika i animacija izgledale sjajno na ovom telefonu, koristi se široko rasprostranjeni PowerVR SGX 540 grafički čip. Koristeći NenaMark2 aplikaciju za poređenje grafičke moći mobilnih uređaja, izmereno je da ovaj model reprodukuje grafički zahtevnu animaciju/sliku do 24,4 frejma (slika) u sekundi. Iako ova brojka nije visoka i u samom testiranju grafičke moći ovog telefona primećeno je blago “seckanje” u reprodukciji slike. Ovaj uređaj je sposoban i zahtevne aplikacije ili igrice poput “Splinter Cell: Conviction” igrice. Ipak, snaga ovog grafičkog čipa ne može se porediti sa snagom i mogućnostima Tegra čipova (posebno Tegra 2) koji se ugrađuju u neke tablet uređaje ili mobilne telefone.

MicroUSB konektor koji služi za punjenje, predviđeno je da se koristi i za povezivanje sa eksternim ekranima pomoću odgovarajućeg adaptera. Maksimalna podržana rezolucija je 1920 x 1080 piksela. S obzirom da ovaj adapter nije dostupan na našem tržištu u trenutku pisanja ovog testa, nismo mogli da testiramo ovu mogućnost.

Memorija

Pored grafičkog čipa, u ovaj telefon je integrisana memorija od 16 GB od kojih je dostupno samo 13,33 GB. Kao i kod svog prethodnika, podrška za memorijske kartice je izostala. Ono što je pohvalno jeste to što je sada sva dostupna memorija na telefonu upotrebljiva za instalaciju aplikacija bez prebacivanja na microSD karticu ili dodatnih zahvata. U ovom delu IceCream Sandwich je doneo unapređenja, ali je sa druge strane ovaj telefon (za) sada nemoguće koristiti kao klasičnu USB prenosnu memoriju. Ovaj telefon se na Windows platformu može povezati kao multimedijalni urežaj i vidljiv je jedino u My Computer-u. Na Linux i Mac platformama, potrebni su dodatni programi koji će vam dozvoliti kopiranje podataka sa i na memoriju telefona.

Nexus vs Nexus S 02 small 1024x682 e1348316181345

Kamera

Što se tice kamere, Samsung (a verovatno i Google) je izabrao da u ovako napredan uređaj ugradi proverenu kameru od 5 Mpix. S obzirom na trendove, ovo se moze smatrati i greskom u smislu broja mega piksela ugrađenog senzora. Ipak, ova kamera obavlja vrlo dobar posao u dovoljno dobrim svetlosnim uslovima a digitalni zum (koji inace svi izbegavamo) na ovom telefonu se ipak moze upotrebiti za po koju situaciju. Sam proces fotografisanja je veoma brz tj. nema kasnjenja u kreiranju fotografija. Kako ovaj telefon poseduje i prednju kameru od 1.3 Mpix, moguce je da se fotografije kreiraju i pomocu nje. Uglavnom ćete je koristiti za “face unlock” (ako želite da se malo poigrate sa prijateljima) ili za video chat.

Interesantna opcija jeste kreiranje panoramske fotografije kontinualnim snimanjem. Rezolucija ovakve fotografije je manja od standardne, ali se u realnoj upotrebi pokazalo da je ovo sasvim u redu. Na primeru se može primetiti da panorama nije savršena, ali u svakom slučaju je veoma dobra za jedan telefon, posebno za onaj kome kamera nije glavni adut.

U poređenju sa prethodnikom, sa ovim telefonom ćete napraviti bolje fotografije. U slabijim svetlosnim uslovima, primetan je šum na kreiranim fotografijama. Ovaj šum smo koliko toliko otklonili izborom “noćnog” podešavanja i korekcijom ekspozicije (izabrali smo najnižu vrednost). Više fotografija možete pogledati na našoj Flickr stranici.

6840140939 075e9ba6d9 b
Galaxy Nexus panorama

Video je klasičnog kvaliteta za senzor od 5 Mpix pa se u tom smislu ne treba previše radovati nekim sjajnim video ostvarenjima. Jednostavno, kamera na ovom telefonu nije nešto zbog čega biste ga inače kupili i koristili.

Procesorska snaga

Da bi sjajno iskustvo u upotrebi ovakvog telefona bilo moguće, potreban je i dovoljno “jak” procesor. U ovom telefonu je ugrađen 1,2 GHz dvojezgarni procesor i on je više nego sposoban da “izgura” sve zahtevane procese. Iako se očekuje da zbog veće snage uređaja, potrošnja baterije bude veća, ovde je reč o suprotnoj situaciji. Zbog bržeg procesora, pokrenuti procesi se brže izvršavaju pa je samim tim potreba za procesorom manja.

Nexus power small 1024x682 e1348316346769

Komunikacija i povezivanje

Povezivanje sa kompjuterom je omogućeno preko standardnog microUSB priključka koji je ujedno i priključak za punjač. Za razliku od svih ostalih verzija Android platforme, kod nove verzije, uređaj se može povezati na kompjuter kao MTP (media transfer protocol) ili PTP (photo transfer protocol) uređaj. Ne postoji mogućnost da se ovaj telefon ponaša kao klasična prenosiva memorija, što je ujedno i jedna od zamerki koju imamo na upotrebu ovom modela. Ova opcija nas je onemogućila da povežemo telefon sa Mac i Linux kompjuterima bez instalacija dodatnih aplikacija.

Što se tiče brzine Internet veze, ovaj model omogućava da se podaci sa Interneta preuzimaju sa maksimalnih 21.6 Mbps a na Internet šalju brzinom od 7.2 Mbps što je više nego dovoljno bilo gde u svetu, uključujući i naše operatore. U praksi, pokrivenost signalom je vrlo promenljiva tako da se nećemo vezivati za konkretne rezultate brzina, ali smo bili vrlo zadovoljni za koje vreme smo na ekranu videli ono što smo tražili. YouTube ili drugi Internet video klipovi su brzo učitavani, kada smo bili u zonama HSDPA pokrivenosti.

Bluetooth je standardno ugrađen i u upotrebi nije bilo nikakvih problema. U testu, koristili smo Nexus sa mono i stereo Bluetooth slušalicama, prebacivali smo slike i APK instalacione fajlove i sve je radilo kako treba.

WiFi prijemnik je takođe deo standardnih opcija i kao kod svih Samsung modela najviše klase, podržava sva četri standarda (a/b/g/n). Ukoliko se ovaj telefon koristi kao prenosni mobilni ruter, tada WiFi ima dodatnu funkciju i tokom testa, nismo imali nikakvih problema sa povezivanjem na Internet preko telefona.

Ovaj uređaj, kao i njegov prethodnih, dolazi sa podrškom za NFC (near field communication). Za razliku od Nexus S modela, kod kog se NFC čip praktično nalazio u samom poklopcu baterije, kod Nexus modela, NFC čip je ugrađen u bateriji. U praksi, pokazalo se da deljenje Internet adresa preko NFC-a i nije tako loša stvar – za tili čas, link sa jednog telefona biva prebačen na drugi. Jedino smo morali da stavimo telefone “leđa u leđa” da bi se ceo proces završio.

Baterija

Kod ovakvog telefona, jedan od vrlo bitnih detalja jeste i trajanje baterije. Baterija kod ovog telefona je većeg kapaciteta – 1750 mAh – pa i to dodatno utiče na trajanje baterije. U toku našeg testa, uspešno smo telefon koristili i do dan ipo a da jos uvek nismo morali da potražimo punjač. Za ovo možemo da zahvalimo i velikoj “upeglanosti” IceCream Sandwich verzije Android platforme što je veliki korak napred. Ovim je započeto prevazilaženje jednog od najvećih problema kod Android uređaja – trajanje baterije.

Zaključak

Kao što je Nexus S, svojom pojavom i dizajnom oduševio sve koji su ga želeli, Nexus nastavlja istom trasom. Dizajnerski, ovaj telefon nije revolucionaran ali na suptilan način nastavlja Nexus liniju. Metalik siva boja kućišta se primećuje samo kada je telefon okrenut ekranom nadole (što je retko) pa jedino tada se postavlja pitanje zašto i ovaj model nije napravljen u kompletno crnom kućištu. Ipak, za one koji su zainteresovani za lepše kućište, Nexus u beloj boji je najavljen i po prvim fotografijama koje su se pojavile na Internetu, izgleda sjajno.

Što se tiče veličine samog uređaja, on ipak nije za svačiju ruku. Zbog velikog ekrana, ponekad je prevelik za upotrebu sa jednom rukom što nije naišlo na pozitivan odgovor kod članova redakcije. Ipak, to nije mnogo narušilo inače veoma pozitivan utisak o ovom uređaju.

Nexus back small 1024x778 e1348316444989

Da li je ovo pravi Android uređaj za vas? Ako ste zagriženi ljubitelj Android platforme, sigurno ćete se prikloniti ovom modelu. Pa čak i ako ste trenutno ponosni vlasnik neke od Android “aždaja” od prošle godine. U poređenju sa Nexus S modelom, ovo je siguran korak napred i za Google i za Samsung. A svoje mesto u možda već pretrpanom Android svetu, pronalazi tačno između dva najinteresantnija prošlogodišnja Android uređaja – između Galaxy S2 i Galaxy Note.

Ovaj model je dostupan i kod nas u okviru ponude domaćih operatora Vip-a i Telenora.