hip hop muzika u sluzbi medicine

Hip-Hop muzika u službi medicine

Reperski ritam puni baterije medicinskih senzora

Bilo da ste ljubitelji stare ili nove škole, obradovaće vas vest da vašu omiljenu Hip-Hop muziku naučnici od sada koriste i u medicini…

Hip-Hop muzika će postati sastavni deo svakodnevnice i onih koji je do sada nisu slušali. Naučnici su napravili senzore, merače krvnog i pritiska bešike, koji se napaju ritmom basova.

Ovi senzori ugrađeni su u tela pacijenata. Njihove baterije pune se zahvaljujući akustičnoj energiji nastaloj od vibracija koju stvara ritam Hip-Hop numera.

Sve što je potrebno da pacijent uradi jeste da nekoliko minuta dnevno bude izložen muzici. Energija koju senzori prikupe sa vibracija zvučnika dovoljna je za njihov precizan rad. Snažne bas deonice šalju impulse koje telo prima preko svog tiva i prenosi ga dalje ka uređaju. Senzor tada šalje očitavanje pritiska putem radio talasa ka prijemniku koji se nalazi nedaleko od pacijenta.

Kako se ritam tkom trajanja pesme menja, jedan deo energije se utroši na očitavanje i slanje vrednosti pritiska, dok se drugi deo koristi za dopunu baterije.

Tokom istraživanja, konstruktori ovog inovativnog senzora koristili su različite muzičke žanrove. Probali su ritmove bluza, roka, džeza… Međutim, najbolje rezultate je pokazao upravo Hip – Hop zbog svojih zvukova niske frekvencije.

Ovaj pronalazak omogućava pacijentima da putem bežične tehnologije, po izlasku iz bolnice, prate stanje svog organizma.

Foto: publicdomainpictures