backbend

Alergična na teretanu!

Izgovor za lenjost ili stvarna opasnost po zdravlje?

Pripremila Janja Rešćanski

Alergije su najrasprostranjenije tegobe današnjice. Postoji mnogo vrsta alergenata koji su uzročnici alergijski stanja, na primer: lekovi, penicilin, prašina, grinje, hrana- poput  kravljeg mleka, jaja, pšeničnog brašna, soja, jagode… Dlake pasa i mačaka, ubodi insekata, lateks, cvetni polen, takođe mogu izazvati burne reakcije u ljudskom organizmu. Čudan primer alergije zabeležen je u Velikoj Britaniji. Engleskinja Kejša Bivar (33), alergična je na teretanu!

Za Kejš Bivar svaki napor može da bude fatalan po zdravlje. Ova mlada majka četvoro dece ima mnogo muka da izbegne čudnu alergiju od koje je prvi put obolela još u ranoj mladosti.

Kada se prvi put porodila imala je problem sa viškom kilograma. Odlučila se za vežbanje u teretani. Nakon par minuta provedenih u sali za vežbanje njeno lice je počelo da se menja. Očni kapci su je svrbeli i oticali. U početku je mislila da joj problem stvara maskara koju nije uklonila pre aktivnosti. Otok se povukao tek posle nekoliko dana, a Kejš je sve vreme sumnjala da ima alergiju na šminku. Tako je prestala da koristi šminku, ali nevolje nisu prestajale…

Vremenom  je počela da prati ponašanje svog tela i uočava uzroke i posledice lošeg zdravstvenog stanja. Poslednji alergijski napad imala je jednom prilikom kada je sa mužem otišla na klizanje. Te večeri je završila u hitnoj pomoći.

Trebale su joj godine da shvati da su zapravo vežbe „okidač“ za alergiju. Ukoliko nekome iznese svoj problem svi je smatraju „folirantom“ i lenjivicom.  Lekari su joj prepisali antihistaminike. Tegobe su znatno ublažene, ali nisu prestale. Svaki put kada bi se ovoj mladoj ženi ubrzao puls, dešavale su se iste neprijatnosti. Ona bi oticala i koža bi je svrbela.

Njen slučaj u medecini se vodi kao angiodem izazvan vežbanjem (Exercise-Induced Andioendema EIA). Za nju je ovo dijagnostifikovanje bilo pravo olakšanje, jer je konačno svom zdravstvenom problemu mogla da da ime.

Zahvaljujući novoj generaciji antihistaminika njen život je znatno olakšan. Ona danas, uz pomoć terapije normalno  funkcioniše,  vodi decu u park, radi kućne poslove, uživa u seksualnom životu- koji joj je bio ugrožen (podrazumeva fizički napor i ubrzan rad srca). Vežbanje joj nije dozvoljeno kao ni težak fizički rad, jer bi to moglo da izazove anafilaktički šok.

foto:publicdomainpictures.net