smrdljivo leto
smrdljivo leto

Smrdljivo leto

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Smrad kao turistička atrakcija

Londonci su svoju kreativnost i umeće u privlačenju turista još jednom dokazali. Nekadašnji smrad, po kome je London bio poznat, sada je turistička atrakcija. Šta je to što turistima nudi tura putevima smrada?

Godina 1858. u istoriji Londona poznata je kao godina Velikog smrada. Tačnije, tog leta ovim gradom širio se nepodnošljiv miris ljudskog izmeta. Ovaj neslavni momenat u istoriji britanske prestonice pretvoren je u turističku atrakciju.

Muzej mračne istorije grada, Londonska tamnica, organizovao je turu putevima smrada tokom koje svako dobija po uzorak opornog mirisa. Uz priču o nekadašnjem Velikom smradu, posetiocima je dovoljno da protrljaju uzorak (kao što je to slučaj sa parfemima) kako bi osetili neprijatni miris Londona iz 19. veka.

Veliki smrad je bio toliko veliki da su u zgradi Parlamenta umakali zavese u krečno mleko kako bi ublažili neprijatni miris vazduha. Do ovog zagađenja je došlo, verovali  ili ne, kada su građani počeli da puštaju vodu u svojim toaletima. Septičke jame nisu bile prilagođene novoj upotrebi, pa je zbog toga Temzom tekla voda zagađena fekalijama

Kako je leto 1858. bilo izuzetno toplo, pogodovalo je razmnožavanju bakterija u zagrejanoj rečnoj vodi, pa je ceo grad nepodnošljivo smrdeo.

U Londonskoj tamnici ova neobična ekskurzija košta 19 funti. U sećanje na Veliki smrad, nedavno je postavljena i ogromna statua nosa na mostu Milenium u Londonu.

Ilustracija: Wiki