tastatura

Prodao bubreg za statusni simbol

Kineski tinejdžer prodao bubreg da bi kupio iPad 2

Nakon što je video reklamu za donatore organa na Internetu, sedamnaestogodišnji Kinez prodao je svoj bubreg kako bi kupio lap top i Apple iPad 2…

„Želeo sam da kupim iPad 2, ali nisam imao dovoljno novca. Na Internetu sam pronašao reklamu agenata koji su otkupljivali bubreg za 20 000 kineskih juana.” Rekao je mladić za Šenžen lokalnu televizijsku stanicu.

Nakon pregovora sa agentima, dečaku je odstranjen bubreg u lokalnoj bolnici grada Čenžoa. Za otkup organa mladić je zaradio oko 2 300 evra. Postoperativni oporavak se iskomplikovao, te je mladić bio prinuđen da sve prizna majci.

„Kada se vratio sa sobom je doneo novi lap top i iPad, što ranije nije imao. Želela sam znati odakle mu novac, te mi je na kraju i sam otkrio.” Rekla je majka, pokazujući veliki rez na mladićevim leđima.

Ceo slučaj majka je prijavila policiji grada Čenžoa. Mobilni telefoni agenata, prodavaca organima, naravno, bili su nedostupni.
Iz bolnice tvrde da je operaciju, koja se izvela na njihovom urološkom odeljenju, uradio privatni naručilac, te da oni sa ovim slučajem nemaju nikakve veze.

Internet trgovina u Kini je postala sve rasprostranjenija, uprkos naporima kineske vlade da to sankcioniše. Na ovaj način stvara se prostor za najstrašnije malverzacije i trgovinu ljudskim organima na crnoj berzi. Kineske vlasti su 2007.godine donele zakon o zabrani prodaje organa i uveli praksu dobrovoljnih donatora. Međutim, manjak donatora napravio je prostor za ovakve kriminalne pojave. Ovaj slučaj je izazvao burne reakcije javnog mnenja u Kini. Mnogi su iskoristili ovaj nesretni događaj za političke obračune i kritiku „kapitalizacije” zemlje.

 Proizvodi marke Apple su izuzetno cenjeni u Kini i predstavljaju statusne simbole među mladom populacijom.