Screen Shot 2016 07 19 at 16.29.17
foto: Youtube screenshot

“Baka nosi pet poena”: Igrica u vozilu

Dizajneri iz Amsterdama su došli na ideju da svojim građanima uvedu osveženje u svakodnevnom putovanju tramvajem. Najinteresantnije od svega je to što se zahvaljujući njihovom dizajnu zaboravlja, bar dok ne prođe par stajališta, na mobilne ekrane, ali to  opet ne znači da bi se ova igrica baš svakome dopala.

Davno je prošlo vreme onih pričljivih putnika. Ne postoji bojazan da nam neko izrecituje svoju životnu priču dok putujemo od početne do poslednje, jer je za početak razgovora neophodan kontakt očima, a toga više u prevozu nema. I to ne zato što su svi danas učtivi, već su samo njihovi pogledi uprti ka mobilnim telefonima, a u to smo se svi uverili ako smo se koji put osvrnuli oko sebe u prevozu. Zato je kreativni tim Headmade iz Holandije smislio nešto tako jednostavno, a opet dovoljno privlačno da zaokupi  pažnju putnika i odvoji ih od ekrana.

U pitanju je besplatna igrica, koja je dostupna svakom ko se nađe u tramvaju u Amsterdamu. Za ovu igru nije potreban mobilni telefon, već samo mašta i pažnja građana.

Koncept analogne igrice u prevozu je više nego jasan, a samo je neophodno da se putnik nalazi pored prozora.

Naime, na staklu tramvaja je zalepljen stiker u obliku životinje, na primer, korkodila, kojim putnik “jede” slučajne prolaznike. Taj efekat postiže pomeranjem glave, odnosno ciljanjem kroz čeljusti životinje sa nalepnice. Kada se pešak nađe u ustima nemani, putnik “dobija” poene.

Moguće je čak i podeliti svoj rezultat, ali u tom slučaju neophodno je da se ipak upotrebi mobilni uređaj i da se upiše hešteg #GVBeestje. Samo je pitanje koliko ko od prolaznika donosi poena? Kao što je slučaj i u ostalim igricama, biće i onih koji će se zapitati da li je i ovde reč o nasilju, dok će drugi odmahnuti rukom i reći – “Pa, to je samo igrica.”.