Screen Shot 2018 03 14 at 16.48.35

Morska voda postaje voda za piće?

Bez vode nema života. Da li ste znali da nekoliko miliona ljudi na svetu nema pristup čistoj i sigurnoj  vodi za piće? Da li će se povećati dostupnost čiste vode? Ako je verovati izumu, koji su razvili naučnici iz Australije, rešenje je na domak ruke.

Danas, u savremenom svetu, većina nas zaboravlja koliko smo zapravo srećni što možemo i imamo mogućnost da koristimo čistu vodu. Zaboravljamo da nedostatak čiste vode dovodi do brojnih zaraza, loše higijene i prerane smrti dece u zemljama u razvoju.

Australijski naučnici su želeli da reše problem i pronašli moguće rešenje za povećanje dostupnosti vode tako što su razvili jeftini filter, koji efikasno filtrira prljavšutinu i so iz vode.

Oni su od grafenske membrane ( poseban materijal), koja je napravljen od sojinog ulja, dalje razvili i napravili filter koji je u stanju da odstani so iz morske vode i učini je pogodnom za piće.

Ova tehnologija može da stvori čistu vodu za piće bez obzira na to koliko je zaprljana. Sve što je potrebno da se dobija voda za piće jeste je toplota, grafen, membranski filter i mala pumpa za vodu.

Naučnici smatraju da će stvaranjem jeftinog ali moćnog grafena, omogućiti ljudima širom sveta, posebno onim koji naseljavaju ruralna područja poput delova Afrike i južne i istočne Azije, da dođu do čiste i nezarazne vode.