someone like you

Someone like you i suze same teku

Naučnici otkrili zašto je ovo jedna od najtužnijih pesama na svetu!

Statistika govori da je veliki broj populacije širom sveta isplakalo dušu baš uz Adelinu pesmu Someone like you, čak i oni koji ne razumeju ni jednu englesku reč! Ukoliko se pitate zašto, odgovor nam daju naučnici sa Britiš Kolumbija Univerziteta…

Razlog zbog čega slušaoci doživljavaju katarzu uz Adelinu baladu krije se u muzičkoj stilskoj figuri koja dominira pesmom. Reč je o appopogiaturi, stilskoj figuri kojom se naglašava melodija. Promenom ritma i tonova stvara se dramatika i napetost. Smatra se da u pesmi postoje čak dvadeset „kriznih” delova koji nas teraju da menjamo svoje emocionalno stanje!

Kada se u pesmi dogodi vrhunac, on izaziva u nama napetost, pravu psihološku dramu, koja se kako melodija opada, nestaje i daje nam osećaj zadovoljstva i smirenosti. Stalnim ponavljanjem i naše emocije se nalaze u istom ciklusu, od mirnoće do napetosti što prouzrokuje emocionalno pražnjenje, poznatije kao katarza.

Svo ovo saznanje je rezultat eksperimenta! Naučnici su ispitanicima puštali ovu predivnu baladu, a za to vreme im merili krvni pritisak , puls, znojenje, psihičke reakcije. Pesma najčešće izaziva jezu i potoke suza.

Pored izuzetne melodije velike zasluge treba dati i emotivnoj interpretaciji ove sjajne pevačice!

Foto: publicdomainpictures