po sredini mora

I bi put po sredini mora

Fenomeni prirode

Pripremila Janja Rešćanski

Baš kao u biblijskoj priči o Mojsijevom čudu, more u Južnoj Koreji, svake godine se razdvoji!

Krajem februara, ostrva Jindo i Modo u Južnoj Koreji privlače turiste iz celog sveta. Na tom mestu, uvek u isto vreme, događa se prirodni fenomen razdvajanja mora, u narodu poznato kao „Mojsijevo čudo”. Reč je o fenomenu plime i oseke, koji se dešava u februaru i junu. Ostrva koja su morem razdvojena, za vreme povlačenja vode, spajaju se kopnenim putem. U čast ovog događaja na ostrvima se proslavlja festival koji slavi Mojsijevo čudo!

Za ovaj fenomen javnost nije znala sve do 1975.godine. Francuski veleposednik Pjer Randi prvi je opisao ovaj čudni događaj u jednim francuskim novinama. Danas, pola miliona ljudi hrli u Južnu Koreju da bi uživalo u ovom čudu prirode. Posetioci tvrde da je fascinantno posmatrati more koje se povlači pred očima. Za nepunih sat vremena po sredini mora pojavljuje se kopno koje se širi i spaja ostrva.

Starosedeoci ostrva veruju da je reč o božjem delu! Prema lokalnoj legendi tigrovi su napali stanovnike ostrva Jindo. Svo stanovništvo, sem jedne starice, preselilo se na susedno ostrvo Modo. Tužna i usamljena starica je svakodnevno molila boga da je spoji sa svojim bližnjima. Kažu da joj se jedne noći u snu pokazao bog mora koji joj uslišio želju i napravio prolaz kroz more.

Foto: publicdomainpictures