ID 10055409
foto:freedigitalphotos.net

Plastika topi salo!

Pripremila Janja Rešćanski

„Nema dijete bez kašike“  kaže se u narodu, a da se može srmršati i uz pomoć plastike, to je prava senzacija!

Biti mršav u današnjem svetu znači biti i lep. Mnogi gojazni ljudi u stanju su da se podvrgnu preskupim lekarskim intervencijama i da se izgladnjuju ne bi li smršali.

Širom Amerike, mnoge klinike se utrkuju koja će brže i bolje da „steše“ svoje pacijente. Ugradnja bajpasa u želudac, koji bi trebalo da smanji unos hrane u organizam, je najpoželjnija lekarska intervencija, ali za mnoge pacijente nedostižna.

Lekar Nikolas Čagej je patentirao „čudesan umetak“ koji je izazvao velike polemike među lekarima i pacijentima. Jedni ga smatraju besmislenim i bizarnim, a drugi pomalo čudnim,  ali ipak korisnim izumom.

Reč je o plastičnom umetku koji topi salo! Maleni čip veličine poštanske marke se ugrađuje u jezik pomoću šest šavova. Ukoliko se čvrsta hrana unese u usta, javlja se nesnosan bol. Na taj način pacijenti su primorani da jedu samo meku, kašastu hranu, koja po pravilu sadrži malo kalorija.

Dr Čagej savetuje da bi uz ovaj implant trebalo da se dnevno unese oko 800 kalorija i tako će se sigurno izgubiti oko petnaest kilograma mesečno.

Ova metoda se koristi kod pacijenata koji imaju izuzetno jaku volju da smršaju. Osim u Kaliforniji ovaj zahvat se vrši i u Venecueli. Do sada oko šezdeset pacijenata je probalo ovu „plastičnu dijetu“.

U  klinici dr Čageja  ugradnja plastičnog čipa košta oko dve i po hiljade dolara, dok u Venecueli je deset puta jeftiniji.

Iako je reč o vrlo neprijatnom  i bolnom „pomagalu“, mnogi pacijenti se odlučuju na ovaj zahvat koji je alternativa  skupoj ugradnji bajpasa u želudac. Kažu da je mnogo praktičniji od  ove složene operacije. Posle mesec dana „plastičnog mučenja“ glađu, implant se skida kako  ne bi  srastao za jezik.

Ovaj izum nije podržan od američke Agencije za lekove, jer naučnici smatraju da je ovde reč samo o kratkotrajnom efektu skidanja kilograma. Plastični čip ne može da pomogne ljudima da steknu zdrave navike, on je tu samo da privremeno reši posledicu lošeg načina života i ishrane.

Čitava ujdurma oko plastičnog pomagala podseća na priču o „bušnoj kašiki“. Kažu da je najbolja vežba koja sigurno topi kilograme „na ivicu stola postavite oba lakta, te se velikom silinom odgurnite što dalje možete“! Vežbu je poželjno ponavljati više puta u toku dana!

foto:  Grant Cochrane at FreeDigitalPhotos.net