Screen shot 2013 12 09 at 18.07.15

Zastrašujuća idila

Dok se Evropa beli pod snegom, australijski predeli se belasaju od neobičnog fenomena.

Na prvi pogled sve deluje idilično. Krovovi kuća, drveće, polja sve je pod gustim prekrivačem koji svetluca na dnevnom svetlu. No, nije reč o zimskim padavinama nego o nečemu mnogo strašnijem.

Posle obilnih poplava, koje skoro svake godine pogađaju pojedine oblasti australijskog kontinenta, žitelji se suočavaju sa svojim najvećim strahom koji ih, bukvalno, svuda okružuje. Kažu da ne postoji ni milimetar tla koje nije prekriveno ovim, za mnoge ljude užasnim prekrivačem.

Šta je to što uliva užas i ne dozvoljava stanovnicima da napuštaju domove?

Reč je o milionima pauka, koji su spas od poplava pronalazili visoko iznad tla. Selili su se na krovove kuća, na visoka drveća i biljke. Posle nekog vremena, horde paukova su prekrili čitav pejzaš.

Posle poplava, pauci se vraćaju svojim suvim staništima, ali iza njih ostaje gusta mreža. Svake godine meštani muku muče dok je otklone. Mreže su često pune sitnih uginulih životinja koje su se zadesile ispod prekrivača. Jedna od mogućnosti je i spaljivanje, ali kako sami kažu, veoma je rizično, jer bi nakon poplava, moglo doći do katasrofalnih požara.

foto: YouTube screenshot