ID 100110893

Mirišljava reklama

Nekada statične reklame u vidu postera ili klasičnih bilborda, ustupili su mesto svojim digitalnim naslednicima. Reklame su sada dobile na atraktivnosti jer je slika pokretna a dodao se i zvuk. Sledeći korak je miris…

Prvog aprila, Google je tradicionalno predstavio svoje prvoaprilske šale. Jedna je za temu imala YouTube dok je druga “predstavila” Google-ov novi proizvod “Google Nose” – aplikaciju koja će vam omogućiti da pomirišete ono što vidite na ekranu! Naravno, potpuno je nemoguće da to uopšte može radi, zar ne? Ipak nije tako.

Dok se u Google-u šale sa nama, sa Japanskog Univerziteta za poljoprivredu i tehnologiju stiže stvaran izum – mirišljavi ekran koji emituje miris onoga što vidite na ekranu. Zamislite na primer, da ujutru žurite na posao i ne stignete da popijete jutarnju kafu kod kuće. Na putu do posla, prolazite pored digitalnog reklamnog ekrana i u tom momentu se emituje reklama za kafu, i onda ta kafa zamiriše… Dalje možete sami da pretpostavite šta sledi.

Sama tehnologija je sredinom marta predstavljena javnosti u Orlandu, SAD. Sledeći korak jeste razvijanje ketridža sa aromama poput ketridža za štampače, koji bi olakšali izmene mirisa kad se promeni reklamna kampanja. Upotrebu osim u reklamnim kampanjama, izumitelji vide i u muzejima ili sličnim ustanovama gde bi se sva čula uključila u doživljaj.

Koliko ovakva reklama može biti uspešna, vidi se iz našeg primera sa kafom. Ali nemojte se zaustaviti samo kod kafe. Podelite sa nama vašu kreativnu ideju šta biste vi reklamirali na ovaj način.

Foto: John Kasawa @ FreeDigitalPhotos.net