frizbi2

Ultimejt frizbi – timski sport za sve

Još pre pet-šest godina ultimejt frizbi su igrali u Petnici. Da li ste i vi imali priliku da otkrijeta lepotu ovog timskog sporta? Zašto je ultimejt sport pravi izbor za zabavu, rekreaciju, ali i ozbiljno takmičenje, kako za momke tako i za devojke, saznali smo zahvaljujući momcima iz ultimejt frizbi kluba “Neradnički”…

Kada kažemo frizbi, najčešće pomislimo na piknik zabavu u dvoje. Međutim, kada se ovaj rekvizit upotrebi u igri između dva tima od po sedam igrača dobijamo veoma atraktivan i zabavan timski sport.

Ultimejt frizbi (ultimate frisbee) je sport kojim mogu da se bave svi, bez obzira na pol i na predznanje. Kako kažu momci iz ultimejt frizbi kluba “Neradnički” Marko Drmonjić i Vladimir Filipović, dovoljno je da ste bar jednom u životu bacali frizbi i već ste potkovani da im se pridružite. Posebno su dobrodošle devojke, jer se ultimejt frizbi igra u mešovitom sastavu.

Beogradski ultimejt frizbi klub, UFC “Neradnički” proslaviće svoj rođendan 1. maja – dan koji beleži rađanje ideje o formiranju tima iz 2011. godine. O svom duhovitom i asocijativnom nazivu kluba, iz “Neradničkog” kažu: S obzirom na aktuelno stanje u državi poslednjih par godina i na broj nezaposlenih članova našeg kluba u trenutku ideje o nazivu, došli smo do imena “Neradnički”, a jasna je i aluzija na veliko srpsko sportsko društvo “Radnički”.”

UFC Neradnički jedan je od tri registrovana ultimejt frizbi kluba kod nas. Koliko ovaj sport poprima ozbiljne razmere govori i činjenica da je u planu osnivanje Saveza i formiranje Lige Srbije.

frizbi

Kako se igra ultimejt frizbi?

Pravila ultimejt frizbija su jednostavna, ali temeljno postavljena. Cilj igre je osvojen poen, koji se postiže kada bilo koji igrač uhvati dodavanje u protivničkoj zoni. Bitno je napomenuti da pravila nalažu da se igrač zaustavi nakon hvatanja frizbija. Meč je završen kada jedan od timova osvoji unapred dogovoreni broj poena, najčešće 17.

Timovi obično imaju sedam igrača na terenu i do 20 rezervnih igrača na klupi u toku turnira. Igra se na travnatoj površini dimenzija 100×37 metara. Krajnja zona, gde se postižu poeni, dugačka je 18 metara.

Članovi kluba “Neradnički” uglavnom treniraju ili u Bloku 45 ili kod Kombank Arene.

 

Istorija ultimejt frizbija u svetu

Sport je nastao još daleke 1967. godine u Srednjoj školi Kolumbija. U Velikoj Britaniji ultimejt frizbi je postao akreditovan sport na fakultetima 2006. godine.

U svetu postoje profesionalne lige ultimejt frizbija.

 

Turniri u regionu

Ove godine smo se priključili “Grand slam” seriji turnira, koji okupljaju timove iz regiona. Prvi turnir je već krajem aprila u Bonihadu u Mađarskoj, a planira se još nekoliko po principu “jedan mesec – jedan turnir”, najavili su iz Ultimejt frizbi kluba “Neradnički”.

 

Kako da se pridružite “Neradničkom”?

Spisak turnira, kao i ostale informacije o radu ovog kluba i o ovom uzbudljivom sportu možete da pronađete na zvaničnom sajtu UFC Neradnički ili na klupskoj FB strani. Ako razmišljate da postanete igrač Neradničkog, bitno je i da znate da je članarina besplatna.

Pored “UFC Neradnički” tu su još i “Wasps” iz Subotice, “Soko” iz Pančeva, “Disko klipani” iz Šapca, “Air Djewrek” iz Novog Sada i “Mladi Šumar” iz Beograda.