asocijacije

Genijalne asocijacije i funkcije!

Čuveni asocijativni mozaici Marijane Popović i impresivne funkcionalne skulpture Milene Marković objedinjene su izložbom sugestivnog naziva “Asocijacija i funkcija”. Udruženi u jednom prostoru, radovi talentovanih umetnica funkcionišu samostalno, dok istovremeno bude asocijacije i poigravaju se percepcijom posmatrača, čineći ovu izložbu uzbudljivom i nesvakidašnjom.

Izložba skulptura i objekata “Asocijacija i funkcij”, autorki Marijane Popović i Milene Marković, svečano je otvorena u četvrtak, 4. aprila u 19h u Galeriji Opštine Vračar u saradnji sa Centrom za likovno obrazovanje Šumatovačka.

Postavku Asocijacija i funkcija čini ukupno 34 radova, od kojih je 12 iz oblasti dizajna i 22 iz oblasti umetnosti.

“Šraf” koji je povezao ova dva umetnička projekta je umetnički atelje RMD (remix Design), koji u saradnji sa vajarskom sekcijom ULUS organizje trenutno aktuelni projekat 12+.

“Umetnost i dizajn se prepliću u svakodnevnom životu, mi smo to ovim projektom samo naglasile, u jednom ambijentu (životnom prostoru) nalaze se i umetnički estetizovani elementi, kao i funkcionalni, a sve to zajedno čini prostor tj. ambijent.”o izložbi Asocijacija i funkcija kažu autorke Marijana Popović i Milena Marković.

Izloženi mozaici sastavljeni su od šrafova, koji svojom različitom bojom i teksturom stvaraju trodimenzionalni mozaični prizor. To su radovi koji “pozdravljaju”, slave, brojne značajne umetnike i naučnike, među kojima su Vorhol, Hendriks, Dali, Edgar Alan Po, Rubik, Pitagora… “Koncept izložbe jeste transpozicija mene, tako da od svih radova ne bih mogla da izdvojim jedan koji bih okarakterisala kao najbliži. Opet, rad pod nazivom Hello Mr Warhol prvi je našao neki svoj put i samim tim se izdvojio, pa bih eventalno mogla da kažem da sam tim radom razdrmala klasične mozaične forme i privkla pažnju šire publike.”rekla je o svojim mozaicima Marijana Popović.

marijanapopovictautologija

Izložene skulpture, po svojoj funkciji komadni nameštaj,  sadrže genijalne optičke iluzije i “igru” gravitacijom. Autorka Milena Marković to objašnjava ovako: “Na neki način jesu funkcionalne skulpture, koje su, ukoliko ih razložite, napravljene od veoma jednostavnih geometriskih formi. Izazov za mene kao dizajnera je igranje ljudskom percepcijom, silom gravitacije, zakonima fizike, statike, mehnike… Volim da u svoj dizajn inkorporiram element iznenađenja, ali ne zanemarujući funkciju koja je osnova bilo kog dizajna, jer ukoliko funkcija ne postoji to više nije dizajn već umetničko delo. Ukoliko u jednom uspem da postignem i jedno i drugo (umetničko i funkcionalno) smatram to dobrim rezutatom.”

milenamarković

Beograđanke Marijana Popović (1977) i Milena Marković (1986) priredile su svojim sugrađanima poseban umetničko-dizajnerski događaj, kojim su pokazale koliko je kreativnost bezgranična i koliko umetnost i dizajn, delima dve hrabre autorke, savršeno sarađuju.

milena i marijana

“Mislim da ova izložba jeste došla u pravom trenutku, a i prostor koji je opština Vračar predložila došao je kao specijalan poklon, s obzirom da je prvobitno ova izložba trebala da bude održana u Galeriji Stešpenište u Šumatovačkoj.”zaključila je umetnica Marijana Popović.

Izložba će biti otvorena do 17. aprila.