draga fotografijo
draga fotografijo

Draga fotografijo – Internet senzacija

Slika u slici

Neobična ideja kanadskog fotografa je postala prava internet senzacija. Fotografišite fotografiju iz prošlosti u sadašnjosti…

Blog “Draga fotografijo” (Dear Photograph) je za samo tri meseca imao četiri miliona pregleda. Ovako veliko interesovanje je izazvao zahvaljujući veoma interesantnom konceptu. Svako ko ima zanimljivu fotografiju iz prošlosti, a koja se uklapa u ambijent iz sadašnjosti, može da je fotografiše i postavi na pomenuti blog. Ovaj koncept je najjednostavnije objasniti kao „sliku u slici”.

Tvorac te pomalo nostalgične i veoma zanimljive ideje je kanadski fotograf Tejlor Džouns. On se sasvim slučajno dosetio ove „nekad i sad” fotografske igre, ne sluteći koliko ljudi će, takođe, želeti da učestvuje. Naime, našao je fotografiju na kojoj njegov brat, kao dečak, sedi za stolom u porodičnoj kući u kojoj živi već dvadeset godina. Kako je njegov brat u tom trenutku bio na istom mestu i u istoj pozi kao i na slici iz detinjstva, Tejlor se dosetio da fotografiše staru fotografiju uklopivši je u sadašnji ambijent i trenutak. Rezultat je objavio na svom blogu, a pri tom je dodao sladunjavi komentar ispod fotografije. Potom je odlučio da objavi „konkurs” u kome je pozvao sve zainteresovane da pošalju slične radove.

Tejloru svakodnevno stiže veliki broj radova iz celog sveta, ali on na svom blogu objavljuje samo po jednu dnevno. Objavljene radove možete pogledati na Tejlorovom blogu ovde.

Foto: Tijana Janković