deset hiljada dolara za svez vazduh 689

Deset hiljada dolara za Svež Vazduh

Prodata nevidljiva umetnina

Američki glumac Džejms Franko u saradnji sa umetničkim parom Praksis, uspeo je da proda prvi eksponat iz svog novootvorenog Muzeja nevidljive umetnosti (Mona). Kontraverzno nevidljivo umetničko „delo” -„Svež vazduh”, prodat je putem interneta za vrtoglavih 10 000 dolara, kako prenose američki mediji…

Kupac nevidljive umetnine je model Ejmi Dejvison. Ona je izjavila da je prezadovoljna kupovinom i da se ni malo ne kaje što je ovaj eksponat skupo platila. Iako je delo nevidljivo, ona je srećna, jer će u njemu moći večito da uživa. Ova umetnina sadrži i objašnjenje, koji bi trebalo da protumači šta je to ona zapravo kupila.

U opisu „Svežeg Vazduha” piše-„Jedinstveno umetničko delo na prodaju. Vazduh koji kupujete je poput neiscrpnog rezervoara kiseonika. Bez obzira gde se nalazite uvek imate najsvežiji vazduh koji Zemlja može da stvori, i to uz vas! Svaki udah vam daje neponovljiv osećaj zdravlja i spokojstva. Ukoliko posedujete ovu umetninu u svakom momentu možete da zamišljate kako udišete miomiris planinskih vrhova ili opojni morski vazduh. Najbitnije je što je njega nemoguće potrošiti.” Uz ovo objašnjenje, uz kupljeno delo, dobija se i potvrda o autentičnosti umetnine.

Autori ovog nevidljivog “projekta”, svim silama brane svoju ideju koja je mnogima čudna i neshvatljiva. Naime, oni kažu da se kupovinom ovakvog providnog dela, kupcima daje mogućnost da i sami učestvuju u kreativnom procesu.
Ako se sve ovo pojednostavi, stvari su jasne: Vidiš ništa, svidi ti se ništa, skupo platiš ništa i imaš ništa. Ili nemaš ništa? To sve zavisi od mašte i vašeg shvatanja stvarnosti! Ako ste optimista, skloni maštanju, a pri tom i… npr bogati, pravac u nabavku Moninih umetničkih dela! Daš deset hiljada dolara i onda možeš do mile volje da maštaš o najlepšem vazduhu na svetu! Neprocenjivo iskustvo!

“Kao neko ko radi u savremenim medijima, svidela mi se ideologija ovog projekta, a posebno rečenica-” U našoj Novoj ekonomiji sredstvo plaćanja su ideje i snovi”. Internet kao neraskidivi deo Nove ekonomije, stvorio je revolucionaran način za promociju i prodaju umetnina. Neki će to smatrati prevarom, ali ja kupovinu ” Svežeg Vazduha” smatram kao moj doprinos razvoju umetnosti. Ovde sam ja pokrovitelj projekta u kom se prodaje i kupuje nečija osobenost i veština”, rekla je za medije Dejvisonova, koja je pre nekoliko meseci i sama prodala svoju dušu na internetu za tričavih 100 dolara.

Sve ovo neodoljivo podseća na “Carevo novo odelo”, pa ko ga vidi njemu je i lepo! Poenta je ista – Car je go!

Foto: Tijana Janković