brate srce duso 778

Brate, srce, dušo

Nepoželjni u ljubavi

Razgovor između srednjoškolaca, pa i starijih osnovaca, izgleda otprilike ovako: “Brate stvarno ne znam šta da ti kažem, pokušaj brate da se iskuliraš i osvojiš je brate na neki dugi način, jer brate ovo uopšte ne pali. Brateeee, mislim!!!”

Ništa drugačije nije ni kod pripadnica ženskog pola koje kažu svojoj drugarici: “Brate Milice, nemoj slučajno da mu kupuješ nešto, jer brate na njega je red. Zna se brate ko je muško! Brateeee!” Kada bolje pogledamo, možda je stvar kod dama i gora. Bilo kako bilo, ranim omladincima predstoji još mnogo dana koje će da provedu u obrazovanju, a koji dovode do mogućnosti da se oslobode ove ružne navike. Reč „brate” je ušla u sleng među omladinom 90-tih godina, kada je došlo do pojave određene subkulture pod nazivom „dizelaši”.

Ovaj sleng se nalazi, nažalost, i danas u velikoj meri među omladinom. Uglavnom se koristi kao uzrečica i to posebno kada je u pitanju čuđenje, izražavanje emocije, opis događaja. Ipak, pomoći nema kada je ljubav u pitanju.

Priča dobija kulminaciju kada vam muškarac, u zrelijim godinama, pošalje poruku koja glasi „Brate srce gde si? Ne javljaš se dušo?”. E dragi muškarci kada se obratite svojoj nežnijoj polovini sa „brate”, budite sigurni da ste dobili veliki minus. Ništa manje nisu razočarani ni pojedini muškarci kada im se partnerka obrati sa pomenutom imenicom. Razlika je samo u donošenju zaključka u vezi sa partnerom. Muški pol to shvata kao nezainteresovanost, nedostatak emocije kod dame, dok žene kao muškarčevu nezrelost i neobrazovanost.

Oba pola bi trebalo da prihvate činjenicu da ovakvim izražavanjem odaju utisak površnosti. Svi oni kojima ovakvo ophođenje smeta i misle da bi muško-ženska komunikacija trebalo da zvuči drugačije, mogu da naiđu na ozbiljno nerazumevanje kod partnera. Međutim, uvek je bolje da kažete svoje mišljenje, iako ono može da preraste u ozbiljnu raspravu, nego da ćutanjem nagomilavate nezadovoljstvo. Svaki put kada se odlučite da ne reagujete, shvatite da ste izneverili sebe i da ignorisanjem problema stvarate mogućnost za pojavu emotivnih ožiljaka. Iako vam možda zvuči preozbiljno, ipak očigledne razlike, iako trenutno male, posle određenog vremena postaju velike i mogu ozbiljno da naruše vašu ljubavnu vezu.

Oslovljavanje partnera sa „srce” ili „dušo”, takođe nije više toliko poželjno. Vremenom smo počeli da ih izgovaramo suviše često u šalama, tako da će malo ko da vam poveruje da su ove reči izraz vaših dubokih osećanja!

Ako vam je zaista stalo do neke osobe, pokušajte da smislite imenicu kojom ćete da oslovljavate svog partnera, a koja je ujedno izraz vaše duboke naklonosti i ljubavi. Pomenutim, uopštenim rečima, poput „srce” i „dušo”, a pogotovo „brate”, govorite da je vaša druga polovina samo jedna u nizu, iako to možda i nije istina. Damama je svojstveno da ne odgovaraju na poruke koje sadrže pomenute, neželjene reči. Često potpuno, bez reči, eliminišu ovakvog muškarca iz svog života.
Rečju „brate” žena shvata da je nedovoljno ženstvena pa i privlačna, što uzrokuje njenu potrebu da ode. Zato gospodo oprez, osim ako želite da upropastite vezu.

Reč “brat” koristite samo kada je On zaista pitanju, a srcu i duši ćete već, sigurno, da pronađete pravo mesto. Možda bi moglo da zvuči, otprilike, ovako “Moje srce je veliko, a duša čista”!

foto: Tijana Janković