men 1979261 1280
foto:pixabay.com

Kako da zauvek upamtite ime

Svako novo poznastvo može biti potencijalno prijateljstvo ili partnerstvo, uz preduslov da novoj osobi upamtimo ime, što nije uvek lako. Ukoliko ste i vi loši u pamćenju imena, vreme je da otkrijete vrlo efikasne tehnike, i da nikad više ne zaboravite kako se neko zove.

Dok se rukujete, smeškate i trudite da ostavite dobar utisak, u presudnom momentu, koncentracija vam opada i vi ne čujete ime osobe koju upoznajete. Nekada se dešava da  i celo veče provedete, i to vrlo prijatno u društvu nove ličnosti, a da ni do kraja susreta niste sigurni kako se ona zove. To može da bude posebno neprijatno, ako svog poznanika sretnete ponovo, a vi ne znate kako da ga oslovite. Tada se smeškate, preznojavate i osmišljavate trikove kako da navedete sagovornika da se oda i otkrije svoje ime.

Mnogi kažu da odlično pamte lica, kao i mesto gde su nekog sreli, ali ne i kako se on zove. Vizuelno pamćenje nam je prirodnije, urođeno je, pa otud i ne čudi ova pojava. Međutim, kada su imena u pitanju, moramo da uložimo više truda kako bismo i ove informacije podjednako dobro pamtili. Ovo je posebno važno u poslu. Ne želite da uvredite potencijanog saradnika ili novog kolegu time što se zaboravili na koji način da mu se obratite.

Slušajte!

Kako biste popravili svoju memoriju i omogućili sebi da pri upoznavanju upatite i ime, važno je da pre svega slušate osobu koja vam govori kako se zove.

Ponovite!

Čim čujete ime, dobro bi bilo da ga ubrzo i ponovite, u daljem razgovoru, kako biste bili sigurni da ćete ga zapamtiti.

Vizualizujte!

Probajte da koristite svoju moć vizuelnog pamćenja i u ovom slučaju. Zamislite šta je to što vas u izgledu te osobe asocira na njeno ime, i tako ga memorišite zauvek.

Preslišajte se!

Nakon susreta, na primer, na korporativnom događaju, obavezno se preslišajte i na taj način potvrdite vezu između lica i imena koje ste tokom upoznavanja videli i naučili.

Kada krenemo od sebe, znamo koliko nam znači da nam drugi ljudi znaju ime, i koliko, baš zbog toga, može da bude frustrirajuće to što ne možemo i sami da pamtimo tako dobro. Zato, uz malo truda, i par korisnih saveta iz ovog teksta, svako od nas može da postane prava mala baza imena.