DragonCostume1953
foto:Times photographic archive, UCLA Library

2017. godina u znaku Petla

Kinezi će svoju Novu godinu proslaviti u subotu, 28. januara, što prema njihovom kalendaru znači da će dočekati godinu Petla. Po tradicionalnom tumačenju, 2017. rađaće se budući novinari, vojnici i hirurzi. Kažu da će ovo biti loš period za one koji su rođeni baš u znaku petla.

Osim ove godine, svi oni koji su rođeni 1945, 1957, 1969, 1981, 1993 i 2005 takođe su, prema kineskom horoskopu, u znaku petla. Poznati koji dele ovaj horoskopski znak su Princ Filip, Serena Vilijams, Bijonse, Rodžer Federer… Za petlove generalno važi da su aktivni, zabavni, zdravi, pričljivi, šarmanti, da vole da budu u centru pažnje, ali i da su hvaljivdžije i egoisti. Bebe koje se rode u ovoj godini biće posebni, takozvani crveni petlovi (kao i osobe rođene 1957. godine). Crvena boja ih čini da budu od poverenja, i da su precizni.

Kako se prema Kineskom kalendaru na svakih dvanaest godina ponovo javlja ista životinja, tako oni veruju da je u godini koja je u znaku nečijeg rođenja to loš period. Naime, na svakih 12 godina ponoviće se vaš znak. Da biste izbegli lošu sreću potrebno je da nosite bilo šta crveno, a da vam je poklonjeno ili nakit od žada, kao i da se uvek pri bitnim poslovima okrećete ka istoku.

[su_highlight]Lunarni kalendar, po kome Kinezi određuju vreme, potiče iz 2400. g p n e. Po ovom načinu podele vremena jedan mesec ima 39,5 dana.[/su_highlight]

Nakon dočeka za vikend, svoje praznovanje kineski narod će nastaviti čak narednih petnaest dana, do trenutka kada na nebu zasija pun Mesec. Poslednji dan praznovanja poznat je kao Festival Lampiona, kada možemo videti prepoznatljivu sliku Kineske Nove godine, a to su čuveni crveni lampioni.