Nova muzika
Vladimir Blagojevic und Matthias Arter

Koncert Nove muzike u Skc Kragujevac

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Novu muziku za violu i harmoniku, 25. januara u 20 časova u prostoru Kontakt galerije Studentskog kulturnog centra izvešće Saša Mirković – viola i Vladimir Blagojević – harmonika. Na programu su dela srpskih kompozitora: Ivane Stefanović, Svetlane Savić, Stevana Kovača Tikmajera, Ane Gnjatović, Zorana Erića, Milorada Marinkovića.

[mks_accordion]
[mks_accordion_item title=”Saša Mirković, violista”]

Rođen je u Čačku 1980. god. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stiče u Školi za muzike talente u Ćupriji, nakon čega završava osnovne i magistarske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gde je trenutno na završnoj godini doktorskih studija. Tokom školovanja profesori su mu bili ugledni pedagozi – Petar Ivanović, Panta Veličković, Đerđ Zazrović, Tomislav Milošević i Dejan Mlađenović.

Aktivan kao solista i kao kamerni muzičar, sa posebnim afinitetom za savremenu umetničku muziku. Održao je veliki broj resitala i kamernih koncerata. Kao solista, član gudačkog kvarteta i član orkestra, učestvovao je na svim važnim manifestacijama u Srbiji (BEMUS, Tribina kompozitora…), kao i na koncertnim turnejama u inostranstvu. Kao solista, nastupao je sa slovačkim kamernim orkestrom Bogdan Varhal, Ansamblom Arte, Beogradskim kamernim orkestrom „Ljubica Marić“, Beogradskim gudačkim orkestrom „Dušan Skovran“, Kamernim orkestrom Šlezinger, Simfonijskim orkestrom Vojske Srbije Stanislav Binički, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta umetnosti u Kragujevcu, No Borders orkestrom i ansamblom Metamorfozis čiji je osnivač i umetnički direktor. Tokom svoje koncertne karijere, kao solista, član ansambala i orkestara nastupao je u Srbiji, Crnoj Gori, Italiji, Mađarskoj, Rumuniji, Grčkoj, Švajcarskoj, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj, Islandu, SAD, Kanadi, Austriji, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, Švedskoj, Finskoj, Holandiji, Rusiji, Norveškoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, i u dvoranama kao što su Karnegi Hol, Ejvori Fišer Hol, Opera u Sidneju, sala Čikaške filharmonije, Volt Dizni Hol, Soni centar, Palata muzike u Barseloni, sala Berlinske filharmonije i mnogim drugim…
[/mks_accordion_item]
[mks_accordion_item title=”Vladimir Blagojević, harmonika”]

Rođen je 1980. godine u Kragujevcu. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasama Slobodana Stanića i Vojina Vasovića. Diplomirao je 2004. i magistrirao 2007. godine na Visokoj školi za umetnost u Bernu (Švajcarska) u klasi Teodora Ancelotija, jednog od najprestižnijih svetskih umetnika na harmonici.  Pored mnogobrojnih prvih i specijalnih nagrada na domaćim takmičenjima, Vladimir Blagojević je laureat velikog broja internacionalnih takmičenja za harmoniku među kojima su najznačajniji:

„Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1995; Svetski kup u Švajcarskoj 1996; „Grand Prix“ u Francuskoj 1997; „Premio di Citta di Castelfidardo“ u Italiji 1997. i 1998; Svetski trofej u Andori 1997; Svetski Trofej u Italiji 1998. Bio je finalista takmičenja „Chain“ za sve instrumente, u Varšavi 2003. godine.

Nosilac je nagrade Fondacije „All-Fellows“ iz Bazela za izuzetno solističko umetničko delovanje i razvoj savremene muzike, a 2004. postaje stipendista fondacije Friedl-Wald iz Ciriha.

Pedagoška aktivnost reflektuje se kroz članstvo u žirijima na nekoliko značajnih internacionalnih takmičenja harmonike. Takođe, od 2004. je stalni član žirija međunarodnog kompozitorskog takmičenja Pre-Art u Cirihu. Održao je više seminara i predavanja u zemlji i inostranstvu kako na temu harmonike, tako i iz oblasti savremenog muzičkog stvaralaštva i uloge interpretatora u njemu.

Vladimir Blagojević od kalendarske 2014. nosi zvanje docenta na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu. Njegovi studenti danas ostvaruju značajne uspehe na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
[/mks_accordion_item]
[/mks_accordion]