buducnost video igrica

Budućnost video igrica

Od automata do prenosnih konzola za igru

Nekada se za elektronsku zabavu odlazilo u luna park. Posle njih došle su konzole za igru sa neverovatnim mogućnostima koje su okupljale mlade i one koji su se tako osećali, ispred malih ekrana. Uskoro, vaša omiljena igra će biti u vašem džepu…

Nije novost da se na našim mobilnim telefonima nalazi i po neka igrica. Još se sećamo dana kada nas je “zmijica” izazivala da postižemo što bolje rezultate i da ih poredimo sa drugima. Danas, na telefonima se uglavnom mogu naći igre za povremene igrače, poznatije pod engleskim pojmom – kežual igrice. U ovu grupu spadaju igre kao što su “Vešanje” (Hangman), “Sudoku” ili ekstremno popularni “Angry Birds“, ali i mnoge druge sličnog tipa. Ove igre su prilagođene veličini ekrana mobilnog uređaja i nisu mnogo tehnički zahtevne, tako da skoro svaki telefon može da ih prikazuje u zavisnosti od mobilne platforme.

Ali vremena se menjaju i sve je više igrača koji bi svoje omiljene naslove poneli sa sobom i igrali ih u pauzama ili da prekrate vreme dok čekaju. Baš iz pomenutog razloga nastale su prenosne konzole poput PlayStation Portable i Nitendo DS. Međutim, razvoj ovih konzola nije pratio razvoj igara pa su vremenom postali prevaziđene u određenom smislu. Zato su se razvojni timovi koji stoje iza ozbiljnih naslova u industriji video igara, okrenuli novom talasu mobilnih platformi i uređaja – Android i iOS.

Vrtoglav razvoj pomenutih platform, ali i količina novca koja se ulaže u proizvodnju samih uređaja (telefona i tablet uređaja), uslovili su da se već sada pojavljuju telefoni koji su prvenstveno namenjeni igranju igrica! Takav je primer Sony Ericsson Xperia Play – Android telefon za koji se eksluzivno prave igrice. Zahvaljujući svom hardveru, ovaj telefon je sposoban za prikaz ozbiljnih i tehnički zahtevnih naslova.

I mogući epilog se već nazire – budućnost mobilnih konzola su pomenute dve mobilne platforme. Koliko se o tome ozbiljno razmišlja u svetu igara, pokazuje i sledeći video kojim je predstavljen naslov “Shadowgun” razvojnog tima “MADFiNGER” iz Češke. Sudeći po količini detalja, ova igrica će sačekati neku snažniju mobilnu “mašinu”, ali u svakom slučaju, predstavlja najavu ozbiljan nastavak priče pod imenom “video igrice”.