pravi bas kao sveca 566

Pravi baš kao sveća

I Ja to mogu

U obavljanju svakodnevnih obaveza često zaboravimo na pravilno držanje. Onima koji su se od malena bavili nekim sportom, ritmikom, plesom, pravilno držanje prosto je uslovljeno. Međutim, sedenje za kompjuterom jedno je od najvećih neprijatelja pravilnom držanju…

Bol u leđima, ramena povijena prema napred, lopatice isturene, svakako da zvuči zastrašujuće. A ovakva slika odaje utisak da nemamo ni trunku života u sebi. Izgledamo kao da se sav teret sveta sručio na naša leđa, što nimalo nije privlačno. Uspravno držanje je pola lepote.

Najbolje bi bilo da upišete neki plesni tečaj. Ukoliko niste u prilici, počnite da radite vežbe za ruke, struk, i leđa, baš kao i trbušnjake, odnosno da se fizički aktivirate.

Stomačni mišići su veoma bitni u pravilnom držanju kičmenog stuba, zato ne budite lenji. A predstoji nam i lepo vreme, pa nemojte da vam se svede na dobijanje preplanulog tena, već se posvetite i plivanju. Posle vežbi, onih preporučljivih od tri puta nedeljno, kao i plivanja, stanite ispred ogledala i radite ramenima unazad i dole i tu ih zadržite. Vrat izvlačite prema gore, a brada neka vam bude paralelna sa podom, nikako je ne gurajte prema napred. Grudni koš, takođe, neka vam je u ravni sa kolenima. Radite ovo svaki dan kako biste počeli da razmišljate o pravilnom držanju i polako ga usvojili. Ako ne živite sami potražite pomoć od ukućana. Kažite im da vas neko vreme prate i opomenu ukoliko se nesvesno vratite lošem držanju.

Iako će vam sve ovo u početku biti bolno, ne odustajte. Početni bol je dokaz da napredujete, kasnije će vam se ovakva neprijatnost pojaviti samo u vidu alarma za nepravilno držanje. Iako lekari često govore, kod pojedinih slučajeva kičmene devijacije, da stanje ne može da se popravi fizičkom aktivnošću, trudom i radom sve je moguće. Provereno. Starosna granica nije čvrsto postavljena, dokle god ste fizički sposobni. Mislite na sebe!

fotografija preuzeta sa: publicdomainpictures