fbpx

Sve što ga dotakne pretvori se u kamen

Priča o kralju Midi, prokletniku koji sve što dotakne pretvori u zlato, kao da je inspirisana ovom čudnom pričom iz Afrike.  Legenda o jezeru koje okamenjuje sve što se ogleda u njemu je istinita. Jezero Natron sa severa Tanzanije,  baš kao i Mida, zarobljava svoje žrtve i od njih čini skulpture.

Afrička legenda kaže da je ono živo, zlo i zaposeto duhovima. Sve što preleti ovu zlu vodu ili dotakne  njenu površinu, umre u trenu i okameni se. Nedavno su talasi na obalu izbacili  kamene skulpture nekada živih bića, koji su stradali nakon što su ugledali svoj odraz u njemu.

Kako o ovom jezeru piše magazin „New Scientist“, ovde nije reč o natprirodnim silama niti mitološkim bićima koje bacaju kletve. Za sve je kriv hemijski sastav vode. Temperatura jezera Natron je vrlo visoka, čak i do 60 stepeni Celzijusa. Alkalnost vode je  između Ph 9 i Ph 10,5. Ono je prepuno karbonata i hidrogenkarbonata. Otuda i njegova „sklonost“ da  isparenjima okameni sve živo što u njega upadne.

Ovo smrtonosno jezero bilo je inspiracija britanskom fotografu Niku Brentu da napravi neobičnu  priču. Okamenjene kipove ptica i šišmiša postavio je u prirodno okruženje ovog „zločastog“ jezera i uradio  seriju neobičnih  fotografija.  Na taj način ponovo je spojio jezero sa svojom žrtvom i postao planetarno poznat.

Tako su ova večno okamenjena bića  na tren zaživela na njegovim pomalo, zastrašujućim fotografijama. Bića kao da su okamenjena u trenu, te se stvara utisak da ih je smrt zaustavila  u pokretu.

foto: YouTube screenshot