TEDxNoviSad matematika

Održan treći TEDxNoviSad

Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani. To su četiri reči i četiri celine koje su obeležile treću TEDxNoviSad konferenciju ideja vrednih širenja.

Studio M je i ove godine ugostio sve posetioce koji su i ove godine želeli da uživo iskuse TED iskustvo u Novom Sadu. Kako bi duh novosadskog TEDx događaja stigao do svih zainteresovanih, program konferencije mogao se pratiti i putem Interneta, preko video linka. Svi Twitter korisnici koristili su “hashtag” #TEDxNoviSad za direktno slanje svojih komentara tokom trajanja konferencije i nastupa govornika.

Kao što i ovogodišnji slogan TEDx-a glasi “Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.” to su i isto vreme bile i četiri celine koje su činile program. Prvi nastup na konferenciji pripao je gudačkom kvartetu Felix Art, čime je konferencija i svečano otvorena.

TEDxNoviSad - kriticna masa

[sections] [section title=”Sanjaj.”]

U prvom segmentu “Sanjaj.” prvi je pred publiku izašao Slobodan Šušnjević, jedan od organizatora “Kritične mase” – skupa svih koji vole biciklizam i sami “bicikliraju”, koji se održava svakog meseca. Kroz anegdotu koja je inicirala stvaranje “Kritične mase” i razne fotografije samih događaja i učesnika ovog događaja, Slobodan je govorio o zajedništvu, drugarstvu, uživanju u prirodi i zdravom životu. Zahvaljujući Slobodanu, u holu Studia M, posetioci i učesnici konferencije su imali prilike da vide bickl “žirafu”, mali bickl nalik trotinetu sa sedištem (mogao je i da se vozi), ali i bickl koji se vozi ležeći.

Sledeći nastup je pripao Gordani Čomić, diplomirani fizičar i aktivistkinja je ženskog pokreta, koja je govorila o veoma ozbiljnoj temi – da li su žene i muškarci jednaki? Gordana je postavila niz interesantnih pitanja poput: Da li žene i muškarci sanjaju isto? Da li smo svesni koliko su se promenile uloge muškarca i žene? Nizom pitanja i primera promenjenih uloga, Gordana je pokrenula kritičko razmišljanje o našoj svakodnevnici i odnosima nas samih sa ljudima koji nas okružuju. Gordana nije nudila odgovore ali je pozvala sve okupljene da te odgovore potraže u sebi i oko sebe.

[/section] [section title=”Stvaraj.”]

Narednu sesiju “Stvaraj.” započeo je Vladislav Radak, diplomirani matematičar, koji je govorio na temu matematike i njene reklame tj. PR-a. Kroz formu predavanja, u kome je on bio profesor matematike iz osnovne škole a gledaoci učenici, Vladislav je pokazao da je matematika svuda oko nas i da je stalno, svesno ili nesvesno, koristimo skoro 8 sati dnevno (u proseku). Na primerima koji su mu bliski, Vladislav je pokušao da matematici popravi imidž. Koliko je u tome uspeo, pokazaće vreme, ali se stekao utisak tokom njegovog izlaganja da je ona “strašna” matematika izgledala manje strašno kada se spoznaju njene primene u svakodnevnici. Na kraju, Vladislav je postavio jedan praktičan matematički zadatak za koji je prepustio posetiocima da pronađu rešenje.

Nakon Vladislava, umesto nastupa Jelene Jovanović, posetioci su imali prilike da pogledaju video snimak sa jedne od ovogodišnjih TED konferencija na kojoj je govorio Rik Falkving na temu Piratske partije – kako je nastala, zašto postoji i kako funkcioniše. Ovaj govor je bio u isto vreme i zabavan i edukativan, a možete ga pogledati na YouTube kanalu TED konferencije.

Nakon priče o politici, program je nastavljen govorom Aleksandre Savić, diplomiranom biologu koji u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu radi na poziciji načelnika Odeljenja za edukaciju, komunikaciju i marketing. Govorila je o muzeju kao instituciji, značaju muzeja za društvo i značaj društva za muzeje. Svojim veoma interesantnim izlaganjem, Aleksandra je pokazala posetiocima koliko muzeji mogu biti različiti, slični, inspirativni ali i dostupni, bez obzira na temu ili formu. Utisak koji je ostavila na sve prisutne u sali bio je možda i najjači u prve dve sesije, što se osetilo već u holu tokom druge pauze – svi su govorili o muzejima koje su posetili ili koje će posetiti.

[synved_success]U toku druge pauze, posetioci su mogli da se osveže uz zalogaje iz veganske kuhinje. Osim ove poslastice, u holu se mogla upoznati i kaligrafija pravim perom, što je privuklo mnogo zainteresovanih. “Kutija za najhrabrije” predstavljala je taktilni eksponat žive i nežive sredine, koji je na pravi način pokazao da muzejska postavka ne mora biti samo vitrina već posmatrač može postati i deo postavke.[/synved_success]

[/section] [section title=”Promeni.”]

Treća sesija započela je u latino zvuku uz nastup sastava Latino Moments, koji čine orkestar Aleksandra Dujina i solistkinje Nevene Reljin. Ritam orkestra i portugalski tekst uneli su prepoznatljiv deo brazilske kulture u Studio M. Program je nastavljen govorom Zorice Svirčev, diplomiranim biologom i istraživačem u oblastima primenjene algologije, ekoremedijacije voda i toksičnosti mikroalgi i cijanobakterija. Zorica je govorila o “Teoriji Grafa Života” – matematičkom izrazu koji se može primeniti na bilo koji oblik života na Zemlji ili izvan nje, i koji na jasan način odvaja život i živo biće od neživog. Za sve one koji su se barem jednom zapitali na temu smisla života, ovaj govor je bio prava poslastica.

Naredna govornica bila je Sajber Vanderlast – netizenka, nezavisna blogerka, net-art umetnica i samostalna sajber-feministička aktivistkinja. Govorila je o rodnoj neravnopravnosti kao i zloupotrebi “slobode govora” za širenje govora mržnje na Internetu, gde sve više ljudi, posebno mladih, provodi mnogo vremena. Takođe, kroz svoj govor osvrnula se i na ideju Internet kolektiva, “Žene sa Interneta”, koji se bori protiv prikazivanja žena na nedoličan način u medijima.

[/section] [section title=”Postani.”]

Poslednja sesija na ovogodišnjem TEDx-u, predstavljala je temu “Postani.” Milutin Milošević, bloger, konsultatnt, izviđač, fotograf, stručnjak nizašta (kako sam kaže za sebe), na duhovit način pokazao je koliko se u svakodnevnoj komunikaciji, pisanoj ili verbalnoj, koristi pogrešnih izraza, “uvoznih” reči… Njegova misija ovim nastupom bila je da sve prisutne podstakne da koriste svoj jezik u pravilnom i sadržajnijem obliku, bilo u pisanoj ili verbalnoj formi.

Još jedan biolog, Tamara Važić, pozabavila se veoma značajnom svetskom temom – briga o vodi! Svesni da problem postoji, ali nesvesni da smo deo tog problema umesto deo rešenja, Tamara je govorila o “Plutajući pokretni ekoremedijacioni sistem” ili skraćeno PPES. Potencijalno, PPES je rešenje globalnog zagađenja voda, naročito zbog svoje ekonomičnosti i mogućnosti primene u nerazvijenim i zemljama u razvoju, što je Tamara posebno naglasila kao veliku prednost ovog rešenja.

Sam kraj je ostavljen za trenutno jednu od najpopularnije trojke na domaćem TV ali i YouTube nebu – ekipi humorističke dnevne serije “Državni posao”. Ovog puta, govorili su Torbica (Nikola Škorić) i Boškić (Dejan Ćirjaković) o kreativnom nastaku njihovog humora, kao i razlozima zašto su ova tri lika, toliko prihvaćena od strane publike. Naravno, samom svojom pojavom, Nikola i Dejan su bili garancija dobre atmosfere za sam kraj ovogodišnje TEDxNoviSad konferencije.

TEDxNoviSad

[/section] [/sections]

[youtube][/youtube]

 

Foto: TEDxNoviSad