ID 10077498

Hleb od buba

Petoro američkih studenata sa Univerziteta MekGil, osvojili su prestižnu nagradu za svoj pomalo bizaran, ali koristan projekat. Oni su izmislili vrlo hranljivo brašno od insekata! Tako su zaradili svojih prvih milion dolara koje će uložiti u human program – borbu protiv gladi.

Motivisani željom da pomognu gladnima širom sveta, ovo petoro mladih ljudi je napravilo revolucionaran gastronomski  proizvod. Počeli su običnim pitanjem: „Šta je to toliko hranljivo, a uspeva na svim kontinentima?“ Odgovor je bio logičan-insekti. Tako je ideja zaživela.

Iako zvuči bizarno, insekti imaju vrlo veliku hranljivu vrednost. Predstavljaju bogat izvor proteina, masti i minerala, te su odlična alternativa mesu. Smatra se da na planeti postoji oko dve hiljade jestivih insekata, koji su hranljivi i iznenađujuće, vrlo ukusni.  Među najukusnijim insektima smatraju se pojedine vrste gusanica, crvi brašnari, skakavci i larve palmine crvene pipe. One predstavljaju pravi delikates.

Studenti su počeli da gaje insekte. Posle „berbe“ bube se melju i pretvaraju u prah,  koji se pridodaje pšeničnom i kukuruznom  brašnu. Ovom mešavinom nastaje „super brašno“ što ukazuje na njegov visok stepen kvaliteta.

Prvi hlebovi i tortilje od „bubinog brašna“ dobili su sjajne kritike. Pekarski proizvodi su se pokazali kao veoma ukusni.

Ovaj projekat trebalo bi da zaživi u siromašnim delovima planete kao što su Meksiko, Tajland i Kenija. Planira se velika proizvodnja brašna od insekata.  To je odlična ideja koja bi trebalo da spasi milione gladnih, obezbedi nova radna mesta i pomogne poljoprivrednicima. Resursi su, kako barem naučnici tvrde, bogati i neiscrpni. Insekti se brzo množe i najotpornija su bića na planeti.