fbpx

I kit crveni na suncu

Pripremila Tijana Janković

Kit, najveći sisar na planeti, uprkos svojoj veličini i snazi, može da pocrni ili pocrveni baš kao i čovek.

Kitovi provode devedest odsto svog života pod vodom. Međutim, u kratkim momentima kada su iznad vode, ovi sisari trpe negativan uticaj UV zračenja.

Naime, kit kao i čovek može da pocrni, ali isto tako i da dobije opekotine od sunca. Njegova koža reaguje na sunčeve zrake isto kao i ljudska.

Da su kitovi osetljivi na sunce primećeno je u Meksiku. Po telu ovih životinja nalazili su se plikovi, što je bio razlog za alarmiranje brojnih naučnika.

Meksički i Kanadski naučnici uzimali su uzorke kože kita tokom tri godine. Nakon iscrpnog rada, zaključili su da plavi, najveći od svih kitova– težak je oko 180 tona – ima najmanje pigmenta. Njegova koža je osetljiva na sunce kao i ljudksa. Glavata ulješura, najzastupljenija vrsta kita, ima više pigmenta od plavog kita, pa je znatno otpornija na UV zrake. Međutim, ovi kitovi više vremena provode iznad površine vode, pa bi i njima dobro došao losion sa zaštitnim faktorom.

Čak ni kit, ogromna morska životinja, nije imun na negativne posledice prekomernom zračenju sunčeve svetlosti. Šta više, njegova koža reaguje na isti način kao i naša.

foto: Richard Hedrick at FreeDigitalPhotos.net