DomenichinounicornPalFarnese
foto: © Alinari Archives/CORBIS

Dokazano! Jednorog živeo među ljudima

Jednorog – snežno beli konj, svilene grive, blistavih očiju i sa dugim, spiralnim rogom na glavi, čest je motiv mitova i legendi mnogih naroda. Simbol  je sreće, čestitosti i lepote.

Pominje se u drevnim epovima od Indije do Skandinavije, opisivan je i u Bibliji, a obožavali su ga Aristotel, Aleksandar Veliki, Džingis Kan, Julije Cezar… Njegovom rogu su prepisivana magijska dejstva, no nema ni jednog dokaza koji bi posvedočio o postojanju ovog mitskog bića kao stvarne životinje koja je ikad živela na Zemlji.

Nedavno su naučnici pronašli lobanju za koju se veruje da pripada praistorijskoj životinji koju su nazvali „Sibirski jednorog“. Reč je o davno izumrloj vrsti za koju se smatra da je izvor svih mitova o jednorogu.

Skeleti ove životinje, u biologiji poznate kao Elasmotherium sibiricum, poznati su naučnicima još od ranije, ali se verovalo da su nestali iz eko sistema mnogo pre pojave čoveka. Nedavno je u Kazahstanu pronađena lobanja koja dokazuje da je ova životinjska vrsta živela uporedo sa prvim ljudima.

Nažalost, „Sibirski jednorog“ sa svojim mitskim naslednikom, rogatim belim konjem, nema baš mnogo sličnosti. Dlakav i zdepast, više podseća na nosoroga nego na konja. Jedino što im je zajedničko jeste jedan rog na glavi.

Opšti stav naučnika jeste da je ova vrsta izumrla pre 350 000 godina. Pronađena lobanja je mnogo mlađa, što dokazuje da je u nekim predelima ipak uspela da opstane još par stotina hiljada godina.