ID 10089875

Prevaziđite svakodnevne strahove na poslu

Biti uporan, cenjen i jak lider na radnom mestu, san je svakog prosečnog radnika. Svi mi pravimo greške ali kako reagujemo na njih govori dosta toga o karakteru pojedinca. Da li se plašite svojih grešaka pred nadređenim? Saznajte koji su najbolji načini za prevazilaženje brojnih nedoumica i strahova na poslu.

Da li ću dobro obaviti posao koji mi je dat, da li ću uspeti, šta ako nešto zeznem neplanirano, da li će misliti da sam nesposoban i nezainteresovan? Ovo su samo neka od pitanja, koja muče zaposlene koji su tek stupili u radni odnos. Srećom, stiže i odgovor na, čini se, pitanja bez odgovora.

U slučaju da maštate da jednog dana postanete glavni baja u odelu i lider, na kojeg mogu da se oslone kolege iz okruženja, morate da znate kako da se otresete strahova, koji vire iz fioke u kancelariji i „prete“ da vam pomute razum do kraja dana.

Otkrijte šta vam je najbitnije.

Neosnovani strah na poslu ume da pojavi onog trenutka, kada ne znamo šta želimo da uradimo i ne znamo šta je ono što je važno za nas. Bitno je da se skocentrišemo i probamo da razjasnimo i razdelimo bitnog od nebitnog. Važno je da se ne gubi volja i energija na nebitne stvari. Fokusiranje na posao i pozitivne misli je ono što je potrebno svakom dobrom radniku.

Postanite prijatelj svojim strahovima.

Postoji jedna korisna vežbica a ona zahteva nekoliko faza. Terapeuti savetuju da zapišemo svoje strahove, zatim nacrtati sliku svog straha i na kraju, razgovorati sa strahovima. Ako često govorimo o i sa svojim strahovima, mi ih priznajemo i shvatamo da zapravo oni ni nisu toliko strašni, koliko su se činili na samom početku.

Prihvatie svoje strahove.

Mnogi od nas, nastoje da budu savršeni i bez greške, a to nije moguće. Nemojte da dozvolite da posle nekoliko poslovnih neuspeha, dozvolite da vas strah obuzme i savlada. Glava gore i samo napred. Prihvatite svoje strahove i na njih gledajte kao na nešto prolazno. Strahovi to i jesu. Bilo da se radi o javnom govoru, pripremi prezentacije, timskoj saradnji, pomisao na poslovni neuspeh lomi svakog pojedinca.

Ali, ako usvojite ova tri pravila, nema sumnje da ste na dobrom putu da postanete osoba, na koju svi mogu računati!

foto:freedigitalphotos.net