fbpx

Šta smo naučili na prvom poslu?

Većina nas se dobra priseća svog prvog posla, koji je zahtevao veliko angažovanje sa naše strane, ozbiljnost poslodavca i neizvesnost od toga, šta nam donosi sutrašnji dan.

Prvi susret sa poslom je donosio dosta toga zabavnog  i novog ali u isto vreme i pojedine aktivnosti, koje smo obavljali velikom mukom. Kada bismo napravili kratak osvrt na svoju prošlost, sledeće stvari koje smo imali prilike da naučimo na prvom poslu, nikada nećemo zaboraviti.

Rad sa kolegama nas uči poslovnoj komunikaciji

Kojim god poslom da smo se bavili u prošlosti, prvi posao nas je ubedljivo naučio pristojnoj komunikaciji sa kolegama i strankama. Prvi posao nas je istrenirao da izađemo iz svojih ljuštura i komuniciramo sa ljudima različitih profila u različitim okolnostima. Prvi posao nas je takođe naučio disciplini i odgovornosti prema kompaniji, drugim ljudima a prvenstveno prema sebi.

Svaki posao je težak na svoj način

Možda zvuči kao kliše ali ova tvrdnja je zapravo tačna. Bilo da ste imali prvi posao u pekari, pozorištu, magazinu, bazenu, hotelu, svaka pozicija sa sobom povlači brdo obaveza i odgovornosti. Počev od ranog ustajanja, preko dovlačenja zadnjice na posao kilavim prevozom, pa do toga kada znate šta vas već čeka, nekada nam jedino ostaje da duboko udahnemo i šmugnemo među kolege.

Ostati pribran u stresnim situacijama

Možda ste bili srećkovići, pa ste ovu stavku naučili na lakši način a možda ste bili poput autora ovog teksta, pa ste ovu pribranost naučili da prizovete na teži način. Kakogod bilo, bitno je da ste do sada naučili da strpljenje i pribranost donosi sa sobom mnogo bolje rezultate, nego nervoza I skok na prvu loptu.

Nigde bez rokovnika i olovke

Pametan piše, glup ne znamo šta radi. Na svakom poslu se susrećemo sa novim pravilima, uslovima i politikom firme. Bitno je da sve zapisujemo, kako posle ne bismo lupali glavom šta je ono rekao poslovođa za ono drugo? Prvi posao je vatreno krštenje za sve pa tako i za blokče i olovče. Iako vam se danas pričini da su skoro šanse ama baš nikakve da će vam olovka i rokovnik biti potrebni, vi ga ponesite.

Svaki posao se isplati, na kraju

Ma kolikogod je vaš prvi posao bio grozan, verovatno vam je na neki način drago što ste prošli i kroz takvo iskustvo. On vas je naučio šta znači poslovna etika, strpljenje i obraćanje pažnje na sitne detalje. Na kraju vam je sigurno bilo drago jer ste dobili platice, stekli kul drugare a možda se i dokopali bolje pozicije.

foto: freedigitalphotos.net