licidersko srce
licidersko srce

Licidersko srce

Slatkiš iz srednjeg veka

Licidersko srce je veoma popularan suvenir među stranim turistima, dok za nas predstavlja slatku uspomenu na detinjstvo i vašare…

Ovo srce neobičnog naziva, sa malim ogledalom u sredini, je najčešće poklanjano i čuvano kao ukras. Momci su ga darivali devojkama kao izjavu ljubavi. Ovaj tradicionalni suvenir je kao slatkiš nastao još u srednjem veku.

Licidersko srce je ustvari medenjak, kolač od brašna i meda. Po svom sastavu je vrlo sličan božićnom keksu (džindžer bred), s tim što licidersko srce ima i nejestive delove. Ovaj slatki ukras, kod nas se pravi u dobro poznatom srcolikom obliku, dok je u Nemačkoj popularan i kao figura konja koji koriste za božićnu dekoraciju. Nemci ga zovu Lebkuchen.

Prve licidere su napravili monasi u srednjem veku. Medenjake su takođe spremali i stari Grci, Egipćani i Rimljani. Oni su verovali u gotovo čarobna svojstva njegovog sastojka meda i zbog toga su ove kolačiće nosili kao amajlije kada su odlazili u borbu.

Danas su liciderska srca atraktivni suveniri koje možete naći u različitim veličinama. Prodaju se na Kalemegdanu, u suverninarnicama, na vašarima i sajmovima. Ona mogu biti lep i romantičan ukras u svakom domu. Sigurno biste oduševili romantičnog partnera ili dragog prijatelja kome biste poklonili jedno ovakvo slatko srce.
Ukoliko želite da sami napravite licidersko srce, ovo je recept za vas:

Recept za licidersko srce

Za testo je potrebno: 
1 jaje, 4 supene kašike meda, 55 g margarina, 55 g žutog šećera, 225 g brašna, 1 kafena kašika praška za pecivo, 30 g kakaa

Za glazuru je potrebno:
85 g šećera u prahu, supena kašika limuna i jestiva boja

Priprema:
Izmešajte brašno, kakao i prašak za pecivo i dodajte jedno žumance. Istopite margarin sa medom i šećerom na tihoj vatri, a potom dodajte u smešu sa brašnom. Zamesite glatko testo koje potom razvucite do debljine od pola centimetra. Kalupom oblikujte srca. Probušte im rupu u sredini i prenesite ih u margarinom podmazan pleh. Pecite ih na temperaturi od 200 C i to 7-8 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. U međuvremenu pripremite glazuru od šećera u prahu i limuna tako što ćete je dobro umutiti. Kada se srca ohlade, možete ih ukrašavati.

Foto: Tijana Janković