od borbe za prava do bliskosti 529

Od borbe za prava do bliskosti

8. mart

Mlade ili stare, podjednako su zaslužile da im na ovaj dan poklonite posebnu pažnju. Ne mora to bude najskuplji poklon, dovoljno je da joj izgovorite nežne stihove, pokažete koliko ste svesni njenog značaja, makar joj poklonili sitnicu. Težak krst, žene nose vekovima. Ne morate da idete dalje u prošlost, dovoljno je da pogledate život vaših baka. Stvari su više nego jasne. Žena je uvek tu, da vas dočeka, razume, isprati, sasluša. Po prirodi, Ona kao nežniji pol, bila je stub kuće, ali i neko ko je zbog društvenih promena morao da izađe iz nje i suoči se sa najtežim stvarima koje nosi život.

Bilo je to jednog 8. marta, davne 1857. godine. U Njiujorku je, na ovaj dan, održan protest nežnijeg pola kako bi se izborile za veće plate, kraće radno vreme i humanije uslove rada. Žene iz siromašnih slojeva, radile su u tekstilnim i drugim industrijama pod veoma teškim uslovima. Posle dve godine, meseca marta, osnovale su svoje prvo udruženje. Na ovaj dan, protesti su se nastavljali godinama. Najveći od njih održao se 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo njujorškim ulicama gde su pored većih plata i boljih radnih uslova, tražile i zabranu dečijeg rada.

[box]Na prvoj međunarodnoj ženskoj konferenciji, 1910. godine, koja je održana u Kopenhagenu, proglašen je Međunarodni dan žena. Za ovaj praznik zaslužna je Klara Cetkin, ugledna Nemica, aktivistkinja u socijalističkoj partiji. Međutim, Međunarodni praznik žena slavi se tek od 1917. godine.[/box]

Žene su u fabrike ušle, najviše, posle Prvog svetskog rata, jer je mnogo muškaraca izginulo ili ostalo trajno onesposobljeno za rad. Borba za ženskim, ekonomskim, političkim i socijalnim pravima, donele su mnoge promene. Razvojem industrije i novih tehnoloških otkrića, došlo je i do promene ljudske svesti i emancipacije. Iako je većina žena, tokom XX veka bila situirana, zapošljavale su se radi ličnog ispunjena. Završavale su fakultete i postale nezavisne. Novo vreme donelo je bolje uslove rada, a kako je danas, svi već dobro znamo. O uslovima rada više niko i ne govori, jer su mnoge žene bez posla, i ne samo one. Danas ovaj praznik izgleda sasvim drugačije. Ruže, čokoladna srca, večere, parfemi, poneka pesma, podsećaju na, ne tako davno, prošao dan zaljubljenih.

Muškarci često, na ovaj dan, znaju da kažu „malo vam je cela godina”, na šta se dame, željne pažnje, samo lukavu nasmeše. Bez obzira da li ste za ili protiv ovog praznika, dan žena prepun je lepih dešavanja. Tako će i ove godine, u beogradskoj Areni, Željko Samardžić, održati koncert , dok će atraktivni glumac Ivan Bosiljčić uveličati ovaj dan svojim nastupom u Madlenianumu. Za ljubitelje mediteranskog zvuka, Goran Karan, nastupiće u Sava Centru, a za novosadske dame pevaće Kemal Monteno. Ako ništa drugo, neka vam ovaj praznik bude još jedan dan ljubavi i bliskosti, jer lepih trenutaka nikad dosta!

 Srećan 8. mart!