lazni bazen prava umetnost
lazni bazen prava umetnost

Lažni bazen, prava umetnost

Muzej savremene umetnosti Kanazava

Pripremila Tijana Janković

Lažni bazen je deo stalne postavke u dvorištu Muzeja savremene umetnosti Kanazava, gde se nalazi još od 2004. godine. Saznajte zbog čega je jedan, inače sportski, objekat postao prava umetnička atrakcija…

Ova postavka predstavlja samo naizgled pravi bazen. Posetioci, posmatrajući ga spolja, ne bi mogli da vide razliku, tj. bili bi ubeđeni da je u pitanju standardni bazen pun prozirne tečnosti. Međutim, kada u njega uđu, otkrivaju da je reč o praznom prostoru, bazenskom koritu, a da se iznad njihovih glava nalazi staklo na kojem se talasa samo deset centimetara vode. Taj pedalj tečnosti dovoljan je da stvori privid punog bazena.

Iluziju punog bazena stvorio je umetnik Leonardo Elrič. Prema rečima kustosa Muzeja, ovaj Brazilac pretvara čitav prostor u svet humora i visprenosti, i tako zbunjuje percepciju posmatrača.

Verovatno je uzbudljivo pogledati ka spoljašnjem svetu očima ispod vode, onda kada vam za to nije potrebna oprema za ronjenje. Moguće je da je Leonard Elrič u stvaranju svoga rada bio pomalo inspirisan i neplivačima.

Neobično umetničko delo napravljeno je od betona i stakla, a nejgova dubina je 2.8 metara, dok je širina 4.2 metra.

Elrič je poznat i po još mnogobrojnim umetničkim delima koja predstavljaju drugačiji pogled na svakidašnje, poznate prostore, kao što su to liftovi, kabine, brodovi, podzemni prolazi…

Bazen spolja

Unutrašnjost bazena

Ilustracija YouTube