Wainwright building st louis USA
Desetospratnica, Sent Luis, 1891.

Najstariji neboderi na svetu   

Soliteri i višespratnice smatraju se savremenim arhitektonskim rešenjima urbanih sredina. Međutim, prvi neboderi nastali su mnogo ranije nego što se mislilo i to na neočekivanom području!

Prvi grad na svetu, koji je imao gradsko jezgro napravljeno od visokih zgrada, bio je jemenski grad Šibam. Smatra se da je to najstariji grad  zasnovan na vertikalnoj izgradnji.

Prvi zapisi svedoče da je nastao još u III veku pre nove ere, kada je Šibam bio prestonica Hadramautskog Kraljevstva.

Smešten je u pustinji Hadramau, a zapadni svet ga poznaje kao „Pustinjski Menhetn“.

Prostire se na površini od 400 X 500 metara i ima 7000 stanovnika. Čine ga 500 gusto zbijenih, prastarih zgrada, koje su visoke i do 30 metara.

Neboderi su napravljeni od opeke i slame, a unutrašnja konstrukcija je drvena. Poslednji spratovi su zaštićeni specijalnim namazom od kreča koji ih štiti od kiše. On se nanosi kao zaštita svakih 15 godina.

Većina zgrada u Šibamu su napravljene u XVI veku. Nažalost, tokom vremena je bilo i mnogo poplava, te su neki arhitektonski dragulji zauvek nestali.

Monsunske kiše svaki put uruše po malo od ovih drevnih divova, no ipak grad opstaje zahvaljujući velikim međunarodnim organizacijama koje brinu o spomenicima kulture.

Ovaj zadivljujući grad je uvršten u UNESCO- Spomenike svetske kulturne baštine i sigurno je mesto za turiste.