hintergrund2 musik

Da li čujete muziku u boji?

Svi ljudi sveta mogu da dožive određenu muzičku numeru u istoj boji, zahvaljujući emocijama – pokazuju istraživanja.

Nikola Tesla, Vladimir Nabokov, Šarl Bodler, Vasilij Kadinskij samo su neki od poznatih sinesteta. Takvim osobama jedan čulni nadražaj budi onaj drugi – muzika im rađa viziju boja, a različiti kolorit im stvara privid mirisa.

Sinestezija, neurološki fenomen, predstavlja sjedinjenje čula. To znači da određene osobe, takozvane sinestete mogu da dožive, na primer, vizuelni nadražaj slušajući muziku. Oni tada vide boje.

Da li se i vama nekada dogodilo da slušajući muziku doživite vizualizaciju, priviđenje boja?

Možda nekima od vas ovo pitanje deluje čudno i besmisleno, međutim, naučnici su utvrdili da je tako nešto moguće. Naše emocije povezuju muziku sa bojama.

Naime, nedavno iztraživanje, sprovedeno na Berkliju, pokazalo je da ljudi, ne samo što mogu da dodele određenu boju nekoj muzičkoj numeri, već to čine tako što se odlučuju za istu nijansu. Tako, na primer, melodijama koje su živahnije pripisuju vedrije boje, dok onim sporijim, tugaljivim pridodaju tamnije, prigušenije nijanse.

Zanimljivo je da su učensici ovog istraživanja slušali Bramsa, Mocarta i Baha. Mocartov Rekvijem u D-molu doživeli su kao prigušenu sivo-plavu boju, dok, s druge strane, kompozitorova veselija kompozicija u G-duru ispitanicima deluje žuto.

Da li i vama one “zvuče” u istim nijansama? Poslušajte ovde.

 

foto: publicdomainpictures.net