jedan sekund film
jedan sekund film

Jedan sekund film

Poruka u jednoj sekundi

Čini nam se da svakim danom imamo sve manje i manje vremena za bilo šta, bilo da je to u pitanju posao, slobodno vreme, vežbanje, šetnja, učenje… Zbog tog nedostatka vremena, zadovoljstva koja tražimo su brza i kratka. Otud i ideja za filmove od jedne sekunde…

Instant zadovoljstva koja tražimo posledica su načina života koji nam se nameće. Sve je skraćeno – brza hrana, kratke emotive i prijateljske veze, blic vesti, šture knjige, kratkometražni filmovi… S toga, nameće se jedno razumno, sumnjičavo pitanje – kakav je onda kvalitet tog zadovoljstva? Da sve nije tako “crno” i ako je kratko možete zaključiti, ukoliko posetite Vimeo kanal “Full Secs”.

Pogledajte nekoliko animiranih, jednosekundnih video klipova koji tretiraju specifične i pomalo “iščašene” teme, ali i pojmove, osećanja, situacije… Na ovom kanalu, pronaći ćete video klipove pod različitim imenima – “Velike šolje”, “Uspon mračnog viteza”, “Kašnjenje” i mnoge druge. Autori su različiti i skoro svaki klip ima svoju specifičnu animaciju kojom se izdvaja od ostalih.

To što ove animirane klipove čini posebnim, u poređenju sa drugim radovima, jeste njihova ideja koja je istaknuta već u svakom pojedinačnom naslovu. Ideja je vrlo jasna, i bez ikakve “dubine” i komplikacije predstavljena i opisana. Kada pogledate jedan, svaki sledeći klip vas “vuče” da gledate još.

Neki od njih će vas nasmejati svojom jednostavnošću, a neki će vas začuditi. U svakom slučaju, zabavićete se na par sekundi ovom kratkom formom, koja će možda postati sledeća Internet “stvar” za kojom će mnogi “ludeti”.

Za vas smo izdvojili nekoliko filmova od jedne sekunde, kao neku vrstu zagrevanja za ovaj vid poruke.

Bad%20date Bless%20you

Massive%20Jugs The%20Dark%20Knight%20rises

Sushi The%20hole

Turn%20me%20on The%20tragedy