prst

Da li su vaše kritike dobronamerne?

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Iako u sebi nosi genijalnost, čovek je sklon čaurenju i nenapretku. Gubi energiju na svakodnevnicu, tuđe zahteve, ne realizujući svoje do kraja. Tako postaje osrednji pa čak i u onome u čemu je nekad bio najbolji.

Jedino što u takvoj situaciji može da ga pokrene jeste kritika, pa čak i zlonamerna. Upravo ona neke ljude natera na veliku promenu potrebnu za uspeh.

Za ljude koji nemaju dovoljno samopouzdanja, koji ne znaju da li je išta od toga što rade dobro, pohvala je jedini pokretač.

Da biste nekoga kritikovali morate da imate veliko znanje o onome o čemu govorite. Davanjem olakog ocenjivanja dovodite u pitanje nečiji rad i trud, a to ne donosi dobro čak ni vama.

Širenjem slike o stvaraocu da je neprofesionalac, neznalica, bez dokaza o njegovim propustima, kod okoline stvarate utisak o sebi da ste obična pričalica. Vremenom, loš glas koji ste širili o nekome, prebaciće se na vas.

Ukoliko je motiv vaše kritike da nekoga učinite boljim, slobodno recite svoje mišljenje. Neće vam uzeti za zlo, jer će, u izrečenom, videti vašu dobru nameru. Ako ne odmah, onda sigurno sa prvim pozitivnim rezultatom.

Ukoliko se odlučite da nekoga obeshrabrite, shvatite da ste se time odlučili na uništenje, ali i samouništenje. Umesto toga, čuvajte svoju energiju za stvaranje.

Odlučite se za dobro, jer donosi trajan uspeh i zadovoljstvo!

foto:freedigitalphotos.net