mobilni bonton

Mobilni telefon po bontonu

Dobri maniri i savremena tehnologija

Savremeno doba i moderan način komunikacije, kao što je razgovor mobilnim telefonom, zahtevaju i nova pravila lepog ponašanja…

Mobilni telefon je postao neizostavno sredstvo komunikacije. Koristimo ga svakodnevno i u svakom trenutku se nalazi u našoj blizini, pa je zbog toga veoma bitno da poštujemo pravila lepog ponašanja kada razgovaramo i kada šaljemo poruke.

Osnovno pravilo je da utišamo zvuk zvona kada smo u pozorištu, bioskopu, crkvi, školi… Trebalo bi da vodimo računa i o glasnoći našeg glasa kada odgovaramo na poziv. To se odnosi na situacije kada smo u javnom prevozu, restoranu, na ulici kao i na svako drugom javnom mestu. Osim ovih, postoji još odlika lepog ponašanja koje dobro znamo, ali na koje često zaboravljamo.

Po bontonu, koji je dobro poznat još iz vremena kada smo koristili samo fiksni telefon, ne bi trebalo da uznemiravamo druge pozivima pre sedam ujutru i posle devet uveče. Takođe, valjalo bi da izbegavamo razgovore u vreme ručka. Iako je mobilni broj lični, ako je kasno uveče, uvek je bolje da pošaljemo poruku. Na ovaj način ćemo ostaviti mogućnost da nam se osoba javi ukoliko je u prilici. Ne zaboravite da i zvuk SMS-a može nekog da probudi. Pozivi i poruke u neprikladno vreme su dozvoljeni samo u slučaju ako je nešto veoma važno i hitno.

Nepristojno je da pričate sa nekim drugim u prostoriji dok vam traje telefonski razgovor. Ukoliko ste zauzeti nekim poslom, prekinite ga pre nego što pritisnete zelenu slušalicu. Zvuci kompjuterske tastaure koju koristite, mogu biti iritantni vašem sagovorniku. Tu spada i pranje sudova, puštanje vode i preglasan zvuk koji dopire sa televizora ili muzičkog uređaja. Nije prikladno ni da razgovarate telefonom dok ste u prodavnici pored kase, kao ni ispred šaltera u pošti ili banci.

Kada se nalazite u društvu izbegavajte da koristite telefon. Dok pišete poruke odajete utisak da niste zainteresovani za osobu koja sedi pored vas, što je prilično nepristojno. Kada šaljete pisane poruke obratite pažnju kako ih pišete. Nemojte započinjati rečenice malim slovom i koristite znakove interpunkcije.

Sada kada svi imamo telefon pri ruci često se opustimo kada se nalazimo sa prijateljima u određeno vreme, pa se dešava da kasnimo. Ako pošaljemo poruku da nećemo stići na vreme ili da već kasnimo, to ne znači da smo time rešili sve. Neko će i pored toga biti prinuđen da nas čeka.

Lepi maniri su pravi ukras, zato se potrudite da ne zaboravite na ova mala pravila lepog ponašanja.

Foto: Tijana Janković