cutanje nije zlato 11

Ćutanje nije zlato

Erotika i libido

Svakako da Eros u nama podstiče stvaralaštvo i životno napredovanje. Međutim, kako čovek sve može da iskomplikuje lako i bez pravog razloga, tako i u svoj erotski život ume da unese ne baš najveseliju boju. Ove komplikacije ozbiljno mogu da ugroze, pored ljubavnog odnosa i naše zdravlje. Kako?

Dugo se mislilo da je za uspešan seksualni odnos potrebna duboka i trajna emocija. Potom se došlo do zaključka da je ljubavna tehnika ono što garantuje seksualno zadovoljstvo. Međutim, pojedini stručnjaci smatraju da je sve u rukama erotske volje. Istina je da je sve u našim glavama, a volja upravo dolazi odande. Dobro znamo da je ponekad i sama pomisao na nekog, za koga znamo da će nam biti lepo dok vodimo ljubav, dovoljna da pripremi naše telo za seksualni čin. Baš kao i za sve u životu, volja je ono što nas tera i na akciju ove vrste. Dok imamo erotsku volju, imamo želju i za stvaranjem.

[box]„Najbolja je prelja koja prede svaki dan”, pa tako ni pauza u seksualnoj aktivnosti nije preporučljiva.[/box]

Redovna seksualna aktivnost utiče na održavanje životne energije i usporava starenje, a stručnjaci preporučuju da se praktikuje najmanje dva puta nedeljno. Pod redovnim seksualnim odnosom se ne podrazumeva učestalost, već kvalitet. Bitnije je da budete zadovoljni samim seksualnim činom, nego da ga praktikujete svaki dan. Ukoliko i nemate partnera, nikako ne zapostavljajte svoj libido. Jednostavno nema opravdanja. Imajte na umu da se smanjenjem seksualne aktivnosti gasi i erotska želja, volja, koja za sobom povlači i našu žvotnu energiju.

Iako mediji slobodno pričaju o seksualnom opštenju i dalje nam je neprijatno da o tome otvoreno razgovaramo sa našim partnerom. Kao da nam je lakše da budemo nezadovoljni u odnosu nego da pričom pokušamo da unesemo željene promene. A zašto je to tako?

Činjenica je da je balkanski narod veoma specifičan kada je erotika u pitanju. Ima nečeg suviše tradicionalnog u našem shvatanju seksualnosti. Strast ne poznaje kontinente i kulture, ali je ova balkanska posebna. Kada pogledamo naše narodno kolo, sve nam je jasno. Trupkamo manje- više u mestu i upućujemo sramežljive poglede. Nekada su se budući supružnici držali za krajeve platnene marame i tako šetali. Odsustvo dodira je bilo uobičajeno i poželjno do samog venčanja. Sramota je bilo pokazivati otvorenu zainteresovanost prema potencijalnom partneru, što je samo povećalo strast i erotsku fantaziju.

Danas, iako smo medijski i kulturno oslobođeni tradicionalnih okova, još uvek se teško odlučujemo da o svojim erotskim fantazijama otvoreno razgovaramo sa svojim partnerom. Slovenska duša je topla, strastvena, ali i melanholična. U isto vreme blaga i surova, ona skriva erotsku fantaziju duboko u čoveku što je odraz čvrstog balkanskog, patrijahalnog vaspitanja. Smatramo da bi partner trebalo da predvidi sve naše želje, a ako nije tako, eto nam nezadovoljstva. Međutim i tada se teško odlučujemo da otvoreno kažemo šta želimo.

Prema tvrdnji seksologa, ovakvo ponašanje, može ozbiljno da ugrozi naše psiho-fizičko stanje. Pojave kao što su ubrzano lupanje srca, ili astma, neki naučnici povezuju sa seksualnim nezadovoljstvom. Ubrzan rad srca, kao i produbljno disanje u astmi, slični su pojavama za vreme orgazma. Zato razmislite dobro šta činite svom telu.

Razgovarajte sa svojim partnerom, budite otvoreni, smeli. Sigurno da oboje nosite svoje erotske fantazije, samo neko mora prvi da ih pomene. Budite baš vi to. Naravno, dozvoljeno je sve u čemu oboje uživate. Libido utiče na celokupnu našu životnu energiju, zato ga ne zapostavljajte i ne gušite svoje želje.

foto: publicdomainpictures