najlepsi bozicni vasari 706

Najlepši božićni vašari

Evropa zove posetioce

Evropski gradovi su već uveliko pripremeli svoje predivne božićne vašare kako bi i ove sezone domaći i strani gosti uživali u pravoj magiji ovog najvećeg katoličkog praznika. Teško je napraviti selekciju i izabrati najlepše i najatraktivnije vašare kada se sve vreme oko vas vrti iće i piće, tradicionalna jela i slatkiši i pravi božićni duh grada koji organizuje vašare…

 

Božićni vašar u Pragu

Pravi klasični božićni vašar upravo se svake godine održava na Starom trgu Praga. Ono što je zanimljivo i najukusnije da se proba na ovom vašaru (upravo zbog same čarolije Božića) jesu božićni kolači i krem riblja supa. Na tezgama su izložene predivne dekoracije suvenira od drveta, kao i igračake, slatkiši… Uvek provlačan Prag je za vreme božićnih i novogodišnjih praznika još lepši i svečaniji. Božićni vašar je aktivan već krajem novembra i traje sve do 2. januara.

Božićni vašar u Budimpešti

Ono što je karakteristično za božićni vašar u glavnom gradu Mađarske jeste nacionalna muzika koja ide uživo, mađarski folklor kao i pozorište sa lutkama i to sve događa se na Trgu Vorosmatr. Sve proizvode koje zateknete na vašaru na napravljeni ručno i sa puno ljubavi. Slatkiši, slaniši, piće, smeh i božićnu proslavu na mađarski način mogu da osete svi oni koji se zateknu u Budimpešti od 23. do 29. decembra.

Božićni vašar u Kopenhagenu

Jedan od najvećih božićnih vašara u Evropi je upravo vašar u Kopenhagenu. Ceo vašar miriše na kuvano vino, jabuke sa lešnicima i pečene bademe koje uzgred moraju i da se probaju, jer takav divan miris ne može da se izbegava. Ceo grad je svečeno dekorisan, pa su blještavost, sjaj raznobojih svetiljki i velike gužve karakteristične za ovaj vašar. Na tezgama se mogu pazariti suveniru sa glavnim motivima grada i videti svašta nešto još napravljeno od slatkiša. Vašar u Kopenhagenu traje do 29. decembra.

Božićni vašar u Južnom Tirolu

Italijani kažu da ne postoji bolje mesto od Tirola da se provedu božićni praznici, zato što je to jedno od najizvanrednijih mesta na zemlji. Zaista je tako, ako uzmete u obzir savršenu italijansku kuhinju plus predivan pogled na planinu. Tradicionalni božićni vašar se svake godine održava u Meranu i lokalno stanovništvo naglašava da svi posetioci moraju da probaju dimljeno prase i sok od jabuke.

Božićni vašar u Berlinu

Berlinski božićni vašar je jedan od najvećih i definitvno najposećenijih. Mesto održavanja vašara je veoma neobično, jer se održava u crkvi koja je bila bombardovana za vreme Drugog svetskog rata, ali to ne umanjuje svečanost i divnu atmosferu vašara. Pošto je jedan od najvećih vašara pored već tradicionalno pripremljene hrane, slatkiša, posetioci mogu da kupe nakit, umetničke rukotvorine… Pošto su Nemci megalomani u svemu, bez sumnje je da će učiniti svoj grad da blješteti okićen skupocenom dekoracijom.

 foto:publicdomainpictures