Povratak korenima… Ili?

Nekada su bili tu, sa nama, nad nama a i pod nama kada smo ih pobeđivali… A onda smo ih oterali…

Koliko je jak uticaj izvršen na nas, vidi se na svakom koraku i skoro u svakoj rečenici. Zahvaljujući tim vremenima, novi talas je lako prihvaćen – “španske” serije u novom fazonu tj. turske serije.

Vodeće televizije u našoj zemlji, već neko vreme u svom programu imaju turske serije koje su zamenile venecuelanske, španske, meksičke… Produkcije su kvalitetne, glumci raznovrsni a teme prilagođene podneblju. U njima je posebno je izražen taj patrijahalni odnos u porodici, u kome se prepoznaju mnogi. To je recept uspeha “Šeherezade”, “Gumuš”, “Kada lišće pada”, “Polja Lala”…

Iako je najavljivanje budućih dešavanja u narednoj epizodi karakteristično za seriju “Kad lišće pada” (najava je totalno komična), to nije jedina promena u vezi sa ovim TV formatom. Od svih navedenih, Polja Lala (sa lepom pevačicom Eminom Jahović u glavnoj ulozi) su pored standardnog koncepta prikazivanja ovog formata na televiziji, donele još jednu novinu koja se može dvostruko shvatiti – sinhronizacija umesto titlovanja!

Tako je. Umesto originalnog glasa glumaca, sada možete da čujete glas naših glumaca. Oni su taj posao dobro odradili i ništa se ne može zameriti, ali sam koncept je začuđujuće komičan. Ako ste zagriženi ljubitelj ovih telenovela, dopašće vam se to što umesto turskog jezika koji ne razumemo (iako smo bili vekovima pod Turcima), sada čujete srpski jezik koji svi razumeju. Na ovaj način, možda se čuva srpski jezik koji se godinama unazad menja na način koji nije pozitivan. Na žalost, osobe sa oštećenim sluhom sada mogu da uživaju samo u slici koju mogu ili ne mogu da shvate bez dodatne informacije – titla.

Iako su teme svih epizoda ozbiljne i verovatno istinite za sve porodice koje odgovaraju ovom profilu, jedna od epizoda je izgledala kao da je parodija na “Gospodara prstenova” (Bobo u šumi).

I to nije sve… Mehmet (“Gumuš”) je u bolnici i bori se za svoj život, a u isto vreme, najavljuje se nova serija (“Zabranjeno voće”) u kojoj je isti glumac ponovo glumi glavnog lika.

Sumljiva slučajnost, zar ne?