Test – Huawei Ideos S7 Slim

Najbitnije detalje o specifikaciji ovog uređaja naveli smo u našem tekstu u okviru rubrike “Tehika”. Sada ćemo se pozabaviti samom testiranju ovog interesantnog tableta.

Početni ekran

Iako je Huawei uložio dosta vremena u razvoj ovog početnog ekrana, moramo priznati da smo videli mnogo boljih rešenja u ovom smislu. Uprkos tome što nas početni ekran nije ostavio “bez daha”, moramo priznati da je za kratko vreme, ovaj proizvođač mnogo napredovao. Dostupni Huawei “emotion” vidžeti su manje više standardni koje viđamo na Android telefonima. Jedan od vidžeta koji nam se baš dopao jeste kalendar – prilično je pregledan i funkcionalan. Voleli bismo da je ovaj vidžet poslužio kao primer za ostale koji su dostupni. Moramo dodatno pohvaliti Huawei jer je pored HTC-a i Samsung-a ponudio i vidžet za Exchange mail naloge, koji su na mnogim modelima falili. Za vremensku prognozu je zadužena Huawei integracija AccuWeather.com servisa. Ne preporučujemo upotrebu “live” pozadine jer će primetno usporiti rad samog uređaja.

Glavni ekran je podeljen u 5 velikih celina (home, web, entertainment, communications, favorites) i svaka od tih celina ima po 2 ekrana. Prelazak sa jedne na drugu celinu je odrađen “fade” animacijom koja, zbog hardverskih ograničenja i softverskih nesavršenosti, nije tečna. Opcija za podešavanje osvetljenja ekrana je dostupna odmah na gornjem delu ekrana gde se nalaze ikonice za signal mreže i notifikacije.Deo za notifikacije otkrivaju dodatne opcije kao što su uključenje i isključenje opcija za WiFi, Bluetooth, GPS, mobilni internet, orjentaciju i osvetljenje. Ovde je ekran podeljen na dva dela – jedan je rezervisan za notifikacije a drugi je praktično menadžer pokrenutih aplikacija (task manager).

Aplikacije

Kao što smo naveli, Huawei početni ekran je kreiran tako da se uvek koristi u vodoravnom položaju. Preinstaliranih aplikacija nema previše ali pomenućemo “Aldiko”, “Hi Space”, “Documents To Go” i “File manager”. “Aldiko” je eBook čitač sa ugrađenim servisom za preuzimanje novih besplatnih i plaćenih knjiga i na ovakvom uređaju je pravo iskustvo čitati neke od svetskih bestselera. “Hi Space” je kineski pandan Android Market-u ali se ne može pohvaliti zbog veoma male količine aplikacija i igara a mnoge su već dostupne na standardnom Market-u. “File manager” je svima poznat ali je olakšavajuće to što je već preinstaliran pa ne morate da brinete o tome kao i o pregledu Office dokumenata sa “Documents To Go” aplikacijom.

Interni pretraživač nije standardni Android pretraživač. Urađen je od strane Huawei razvojnog tima i donosi neke olakšice. Na prvom ekranu, ponuđeni su najčešće pregledane internet strane sa vizuelnim prikazom kako stranica izgleda. Drugi “tab” su sačuvani linkovi (bookmarks) a treći služi za pregled istorije pretraživanja interneta. Meniju pretraživača se pristupa upotrebom posebnog tastera koji se nalazi na donjem delu ekrana, pored tastera za kontrolu veličine prikaza (zoom). Podrška za više stranica je prisutna. Ukoliko želite, možete instalirati i Opera Mobile ili Firefox, ako ste na njih navikli. Veličina ekrana je skoro savršena za prikaz internet stranica.

Ovaj uređaj smo na kratko koristili kao navigacioni uređaj i kao takav je ispunio očekivanja. Naša iskrena preporuka je da se ovaj uređaj ne koristi kao navigacioni uređaj ukoliko ćete ga postaviti ispred sebe u svom vozilu a samo prednje staklo nije velikih dimenzija. U praksi, zbog svoje veličine, ovaj tablet će pokriti veliki deo slike koju vam je neophodan za bezbednu vožnju.

Što se tiče kancelarijskih aplikacija (kalendar, mail, pozivi) su nas prijatno iznenadili. Kalendar vam uz nekoliko dodira ekrana omogućava da pogledate dnevni, nedeljni i mesečni pregled obaveza ali i da pogledate sve kao agendu. Standardno, možete imati više kalendara, poslovni i privatni, i svi će biti prikazani posebnom bojom. Mail aplikacija omogućava da se prijemno sanduče prikaže poput onih na koje su navikli svi koji koriste Microsoft Outlook – sa leve strane su izlistani mejlovi a sa desne je pregled tog mejla. Ovde ponovo dolazi do izdražaja veličina ekrana koja omogućava da pregled pošte bude kvalitetno. Pozivanje je prilično kvalitetno odrađeno i potseća na stone biznis telefone – sa desne strane je brojčanik a sa leve ekran sa brojem koji pozivate. Kontakt lista je takođe pregleda a po izgledu može vas vratiti u vreme starih imenika sa “tabovima” sa slovima. U ovu aplikaciju je ugrađeno i ažuriranje podataka sa društvenih mreža (Facebook, Twitter) tako da ćete i sa ovim informacijama uvek biti u toku. Koliko je ova integracija dobro odrađena, nismo imali većih razloga da instaliramo posebne aplikacije za ove naloge.

Zaključak

Iako je najjeftiniji tablet uređaj u ponudi mobilnih operatera, ni jednog momenta nisimo imali potrebe da razmišljamo o nekom drugom uređaju. U kombinaciji sa Android telefonom, ovaj tablet nam je najviše poslužio za pregled internet stranica a manje za ostale funkcije. Možda je baš zato ponuđen korisnicima samo uz Internet tarifne pakete. Kvalite izrade je daleko od starog “kineskog telefona” i sa te strane se mnogo napredovalo.

Sama Android platforma u verziji 2.2 je već prevaziđena i na ovom tabletu se još mora ispolirati kako bi iskustvo bilo kvalitetnije. Ekran nas nije oduševio i to nam je jedna od glavnih zamerki, ali s obzirom na cenu, možemo reći da je prihvatljivo. Nedostatak osnovnih 3.5mm slušalica je veliki minus za ovaj paket iako je to najjeftini deo. Prosto nije razumljivo zašto se proizvođač odlučio da ovo ne uključi u pakovanje. Da se i HDMI kabl nalazi u pakovanju, ovaj uređaj bi dodatno dobio na vrednosti.

Ukoliko ste zainteresovano za dodatni Internet uređaj, koji će vam ponekad zameniti ili poslužiti kao vaš kućni telefon, uzmite u obzir i ovaj uređaj. Sigurno će vaš izbor tada biti jednostavniji.

Zahvaljujemo se prijatelju Looker Weekly magazina koji nam je ustupio svoj primerak tablet uređaja.

Pozdrav.