01

Sve što mama nije rodila, ima ko da popravi

Osamdesetih su sve mame koristile crveni ruž, a mi, njihove ćerke, smo njime krišom mazale svoje dečje usne, što je u to vreme bio vrhunac nestašluka. Umazane neveštim nanošenjem šminke, uvek smo bile prekoravane. Za decu nije šminka. Dobre devojčice prave sarmice od blata i lišća, prave lutke od krpica i igraju lastiš. One su dobri đaci kako bi sutra imale „svoje parče hleba“. Majke su nas učile da budem vredne, poslušne i obrazovane, da slušamo svoju mamu i poštujemo starije.

Nismo žurile da odrastemo. Kada smo se zadevojčile, lako smo savladale čupanje obrva, depilaciju, štikle i kratku suknju. Bilo je to nekako sve u svoje vreme. Danas je detinjstvo sasvim drugačije…

Devojčice se oblače i šminkaju kao svoje majke. U školu nose “pismo” torbice, u kojima valjda nose mobilni telefon, cigarete i sjaj za usne i možda jednu smotuljanu svesku. Dobro, svako vreme i svaka mladost ima svoju modu. Međutim, šta reći kada je moda jedino u modi. Budi lepa, lepša i najlepša, pa čak iako ti je priroda neki drugi kvalitet dala. Sve što mama nije rodila, ima ko da popravi.

Zamislite život jedne osmogodišnje devojčice kojoj majka umesto supice i svežeg voća servira Botox. Ova gospođa tvrdi da je dobra majka i da se za ovaj korak odlučila tako što je prvo razgovarala sa svojom ćerkom. Njena ćerka, mala Britni, učestvuje na takmičenjima za izbor lepotice. Devojčica kaže da joj se nisu dopadale linije oko usana koje su nastajale kada se osmehuje. Mama je odmah odlučila da reaguje i ubrizgala je Botox na „kritičnim“ mestima na licu osmogodišnje Britni.

Uvek sam se pitala čemu ti izbori i kako se neki ljudi odluče da svoje dete stave pred sudije na procenu. Zar svakoj mami nije svoje dete najlepše? Ova majka, gospođa Kempbel je zastrašujući primer nemajčinstva. Botox nije jedina tortura kojoj je detence bilo izloženo. Naravno, tu je i depilacija, za koju Britni kaže da je mnogo bolelo i da ne želi da ponovi.

Šta bi drugo mogli da kažemo za ovakvo roditeljsko ponašanje, nego da je uskraćivanje osnovnog prava deteta da bude dete. Pritom Kempbelova svojoj ćerki nanosi fizički bol i štetu, a možete samo zamisliti kolike će to psihološke posledice ostaviti na ovu dušicu. Koliko je sve to potresno, pogledajte na YouTube snimku.

Zaista mi nije jasna kontradiktornost nekih savremenih majki. Toliko se plaše i bore protiv starosti, a od svoje dece prave žene koje će postati površne osobe navučene na ogledalo i plastične operacije.