Udruživanje ili nešto drugo…

Već smo pisali o prisnoj vezi između ova dva svetska giganta (Microsoft i Nokia) ali se tada nije moglo u potpunosti pretpostaviti u kom pravcu će ta saradnja krenuti. U poslednjih nekoliko dana, planovi kovani daleko od očiju javnosti, polako kreću da se pokazuju.

Prošle nedelje je tehničkim svetom odjeknula vest da je Microsoft konačno kupio Skype za 8.5 milijardi dolara, iako već imaju razvijeno sopstveno rešenje (MSN). Ovaj potez je logičan s obzirom na to koliko ljudi u svetu koristi Skype a ne koristi MSN. Nakon toga, Nokia je objavila da će u paketu saradnje sa Microsoft-om, Bing mape zameniti mape koje je Nokia krajnjim korisnicima pružala kroz servis Ovi mapa. Evidentno je da je u poslednje 2 godine, Nokia mnogo radila na stvaranju svog novog ćupa zlata zvanog „Ovi servisi“, što je moglo da nagovesti da će se u budućnosti, samim telefonima posvećivati manje pažnje u odnosu na softverska rešenja.

Međutim i ovaj pravac poslovanja je od juče dobio novi značaj – Nokia objavila da se njen Ovi servis više neće zvati tako i da sada postaje Nokia servis (Nokia services). Nedugo zatim, dobro obavešteni Eldar Murtazin (poznatiji u Srbiji kao urednik testova koji su objavljeni na sajtu mobilnisvet) najavljuje da Microsoft planira da kupi Nokia mobilno odeljenje. Ovu informaciju, Eldar je sigurno imao već neko vreme ali je pažljivim PR planiranjem, tek juče plasirana krajnjim korisnicima, „tech“ frikovima.

Sudeći po poslednjim potezima uprave iz Redmonda, ova najava je logičan sled događaja, s obzirom na planove koje ova kompanija ima o novim Windows Phone 7 telefonima i njihovom pojavljivanju na tržištu. Međutim, jedino što za sada ostaje nepoznato je gde će se Microsoft zaustaviti i kada će se novi WP7 telefon pojaviti.

Yahoo! je sada već sigurno sledeća kupovina… Zar ne?