da pms ne bude vas neprijatelj 802

Da PMS ne bude vaš neprijatelj

Da drugi ne trpi

Svi već dobro znamo činjenicu da nije lako biti žena! Pa nije lako biti ni u blizini žene koja je u onim danima…

Nije Ona „takva” zato što hoće. Činjenica je da dama prolazi kroz velike, neprijatne, fizičke, pa i psihičke promene. Nije ni čudo što su kroz istoriju primitivna društva, žene u toku menstrualnog ciklusa izdvajali iz domaćinstva. Smatralo se da je nežniji pol u ovim danima „nečist”. Sva sreća da je kod većine tih naroda došlo do svesti da pravi razlog ženske promene leži samo u prirodi.

 Niko ne može ni da zamisli, šta je to biti u predmenstrualnim pa i menstrualnim danima. Naravno ako pričamo o muškaracu ili ženi koju je priroda darovala neosetnim ciklusom. Kod velikog broja žena predmenstrualni simptomi su veoma neprijatni. Natečene i bolne grudi, zatim osećaj težine u čitavom telu, natečen i bolan stomak, promene na koži. Sve je to ono što utiče na to da se žena oseća zlovoljno. Česta pojava su i nekontrolisane misli, pojačane nagle reakcije, nestrpljenje, netolerancija, pa čak i verbalni, a ponekad i fizički napad. Nije ni čudo što se prepredaju mnoge šaljive priče o PMS-u, u kojima žena postaje neman koja muškarcu otkida glavu ukoliko nije pažljiv i ne kaže joj da je voli.

Žena se katkad u ovim danima oseća kao balon, loše je volje, stalno je gladna. Protiv loše volje žena „monstrum” najbolje se bori integralnim žitaricama, suvim voćem, mlekom i mlečnim proizvodima koji imaju nizak procenat masti. Sokovi su obavezno bez šećera, a voda je bogata mineralima. Dame bi trebalo da izbegavaju kafu i sve napitke koji u sebi sadrže kofein. Alkohol je takođe nepreporučljiv. Svi ovi napitci samo pojačavaju loše raspoloženje.

Ukoliko se, drage dame, osećate kao pomenuti balon, onda je pravo vreme za bananu, šparglu, suvo i koštunjavo voć, kao i gomilu povrća kako biste organizmu obezbedili dovoljno energije i namirnice pune kalcijuma. Do osećaja natečenosti dolazi upravo zbog unošenja soli u organizam, jer upravo ona zadržava vodu. Zato bi trebalo da izbegavate grickalice, kao i masna jela sa zaprškom.

Za stanje „sve me boli”, trebalo bi da da jedite ribu, laneno seme. Izbegavajte mesne prerađevine, masno meso, punomasne sireve, kajmak. Ove namirnice podstiču oksidaciju u ćelijama mišićnih vlakana što izaziva bolove.

A ima i dana kada vam se vaša drugarica, sestra, nežnija polovina žali na neprestanu glad. Ovo se dešava kao posledica povećanja progesterona koji uzrokuju potrebu za dodatnim kalorijama. U ovom slučaju treba jesti testeninu, jabuke, povrće, i već pomenuto suvo voće. Prema savetu stručnjaka trebalo bi da se izbegava čokoladu koja usporava varenje, kao i keks koji pruža dugotrajan osećaj sitosti.

Pored svih pravila neka najbliži ovim damama budu nežni i obazrivi. Njihova snažnija polovina neka naročito obrati pažnju na ponašanje. Gospodo, najbolje bi bilo da častite dragu nekim novim modnim detaljem, izmasirate je i obavite sve kućne poslove. Bar će vam dani proći bez svađe i lošeg raspoloženja.

  foto: Tijana Janković