grad u Americi

Putuj po Americi i zaradi

Poslovi za mlade

Zar ne bi bilo savršeno da jednim potezom završite dve korisne stvari? Nađete posao preko leta u Americi i obiđete okolne gradove, upoznajete nove ljude, usavršite jezik, zamislite samo koliko mogućnosti imate pred sobom…

Verovatno ste do sada imali prilike da čujete kako ja vaš prijatelj, komšija ili poznanik ovo iskustvo već probao i kako bi pokušao ponovo. Jedino ako ste i vi sami bili akter iste priče pa znate na svojoj koži kako ste proveli radno leto „preko bare”. Za one koji nisu upućeni u priču, eto malih smernica do leta iz snova.

U našoj zemlji, veliki broj agencija u svojoj ponudi ima program Work and Travel USA. Ovaj program je namenjen mladim ljudima koji imaju od 18 do 30 godina, a uslov je da su redovni studenti. Dodeljuju su različiti poslovi shodno kvalifikacijama i sposobnostima pojedinca, a boravak može da traje i do pet meseci. Neke agencije čak nude zainteresovanima da sami izaberu lokaciju u Americi, ukoliko nije na spisku ponuđenih, na kojoj bi voleli da okušaju svoju snalažljivost i sreću. Ako nemate predstavu u kom gradu biste voleli da provedete svoje leto, u ponudi se mogu naći gradovi poput: Atlantik Siti-ja, Las Vegasa, Vašington, Sijetl, Hjuston, San Dijego, Majami, Njujork, …

Vrste ponuđenih programa su različite. Zainteresovani mogu da potpišu ugovor sa agencijom recimo da ona nađe posao, a pojedinac izabere lokaciju, da agencija obezbedi spisak poslodavaca, a zainteresovani aplicira za željeni posao ili čak ima mogućnost da student sam sebi obezbedi posao, ali to je već za one snalažljive i koji su već prošli kroz celu priču i osećaju se u Americi, što bi se reklo kao na svojoj zemlji. Ponude poslova su različite tako su i razne pozicije u odabiru od poslova u hotelima, restoranima, kazinima, lancima marketa i brze hrane, zabavnim parkovima. Satnice su različite i zavise od toga da li na odrđenoj poziciji predviđen bakšiš ili ne.

Za one zainteresovane i pune izazova koji misle da bi se odlično snašli i lepo zaradili potrebno je ispunjavaju uslove koji su predviđeni kako bi se uspešno priključili programu kao što su: da imaju od 18 do 30 godina, da govore engleski (potreban srednji nivo), da su redovni studenti matičnog fakulteta, a da nisu studenti prve godine, da su master studenti. Cena programa se kreće od oko 1 000 dolara, u zavisnosti od toga za koji program se odlučujete prilikom sklapanja ugovora, plus povratna karta koja staje oko 600 evra.

Ako ste spremni da sledećete leto provedete drugačije, željni ste da upoznate američki način života i njihovu kulturu, zaradite novac i putujete, onda je pravi izbor za vas Work and Travel USA. Kako mnogi kažu, „Amerika je zemlja obećana”.

Foto: PDPhoto.org